Swim to live, proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+
Swim to live este un proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+ care își propune să îi obișnuiască pe tineri cu un stil de viață sănătos.
Anca Bota, 11.07.2018, 13:09
Swim to live este un proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+ care își propune să îi obișnuiască pe tineri cu un stil de viață sănătos. Pe parcursul lunii iunie, formatori din Italia, Slovenia și România s-au aflat la Cluj unde mai mulți tineri cu și fără dizabilități din aceste țări au beneficiat de cursuri de înot.
Swim to live s-a lansat în anul 2017 cu scopul de a convinge cât mai multă lume că înotul este o cale simplă și eficientă spre un stil de viață sănătos. Organizația se adresează în principal cluburilor și instructorilor de sport, precum și comunităților locale, care au un rol foarte important în crearea condițiilor pentru ca locuitorii mai puțin activi din punct de vedere fizic să fie încurajați să facă mișcare.
În anul 2018, Swim to live s-a orientat în general către adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani și în special către cei defavorizați. Statisticile arată că tinerii fac tot mai puțină mișcare și sunt mai degrabă atrași de tablete, telefoane și jocuri video. De aceea este foarte important ca sportul să devină un lucru obișnuit în viața lor încă de la vârste fragede. Înotul are un rol determinant în dezvoltarea abilităților fizice, spun inițiatorii proiectului Swim to live. Îndrumători din Italia, Slovenia și #România s-au aflat la Cluj în luna iunie și au predat cursuri de înot și mindfulness de care au beneficiat tineri cu și fără dizabilități din mai multe țări ale Uniunii Europene.
Partenerul proiectului Swim to live în România este asociația Babylon Travel, iar cursurile de înot se desfășoară timp de 6 luni, de două ori pe săptămână.
Când ești în apă devii foarte conștient de mișcările pe care le faci; înotul este bun atât pentru corp, cât și pentru minte, iar cursurile îi ajută pe tineri să deprindă un stil de viață sănătos și să se dezvolte armonios din punct de vedere fizic și mental, spune #TinaJeromen, managerul proiectului Swim to live:
„Tinerii nu sunt încă foarte siguri ce însemnă mindfulness și în momentul în care exersează pun întrebări de genul: ce e asta, care este scopul?, dar pe măsură ce avansăm cu exercițiile observăm că le tratează cu seriozitate. De fapt asta vrem: să îi învățăm cum să fie conștienți de momentul prezent, cum să se bucure de lucrurile frumoase din viață, să fie prezenți și să observe mai atent ce e în jurul lor”.
Pe lângă lecțiile de înot și mindfulness, tinerii au participat la activități relaxante în care s-au familiarizat cu bucătăria tradițională și dansurile populare românești și au făcut vizite în jurul Clujului, la Salina Turda. A fost cea de-a treia întâlnire internațională din cadrul proiectului Swim to live, care se va finaliza în luna octombrie în Italia.