Structurile economice asociative în domeniul agricol
La fondarea Comunităţii Economice Europene, în 1957, unul dintre scopurile noii asocieri de state era producerea de alimente, suficiente cantitativ şi accesibile ca preţ, pentru toţi cetăţenii.
Dan Horea, 18.04.2019, 09:09
La fondarea Comunităţii Economice Europene, în 1957, unul dintre scopurile noii asocieri de state era producerea de alimente, suficiente cantitativ şi accesibile ca preţ, pentru toţi cetăţenii. În acest mod, multe dintre tensiunile care generaseră mari probeme în trecut aveau să fie eliminate. Ideea s-a păstrat şi la constituirea UE, de aceea agricultura înghite o parte însemnată a bugetului unional sub forma plăţilor de toate genurile către fermieri.
Atâta doar că agricultorii inteligenţi nu se rezumă la încasarea de subvenţii, ci atrag şi bani europeni pentru investiţii, mult mai avantajoşi decât creditele bancare.
Iată un exemplu: Cooperativa agricolă Someş-Arieş, din jud. Cluj, are 63 de fermieri membri, plus alţi 10 care doresc să se afilieze. Cooperatorii au, împreună, 7000 vite, cu tot cu tineretul bovin, plus 2000 de oi şi 10.000 ha de teren în lucru. Cifra lor de afaceri în 2018 a fost de 8 milioane Euro.
Preşedintele Cooperativei este fermierul Dan Ţandea: Noi am beneficiat de Măsura 9.1 pentru Dezvoltare. Fiind recunoscuţi de Ministerul Agriculturii ca Grup de Producători, am depus un proiect care ne-a adus 330.000 Euro, cu care am construit un sediu pentru Cooperativă şi am cumpărat tehnologie necesară fermelor. Acest proiect l-am întocmit noi înşine. A trebuit să dovedim că vindem cel puţin 70% din producţia realizată, dar nu ne-am lovit de birocraţie. Anul trecut am depus alte două proiecte, pe Măsura 4.2, cu ajutorul unei firme de consultanţă. Unul pentru un abator şi celălalt pentru o Fabrică de Nutreţuri Combinate (FNC).
Pentru abator am concesionat pe 50 de ani o suprafaţă de 2,3 ha de teren, în comuna Iclod, nu departe de Cluj-Napoca. FNC-ul dorim să-l facem tot pe Măsura 4.2 în comuna Răscruci, unde am cumpărat deja 8 ha de teren, cu 3,5 Euro/mp. Abatorul ar costa 5 milioane de Euro, iar FNC-ul 2 milioane. Pentru proiectul FNC-ului am depus ultimele clarificări şi suntem pe ultima sută de metri. Din păcate, pentru abator nu ştim dacă vor mai exista fonduri disponibile.