Start-Up Nation pentru diaspora, la Cluj
În anul 2018 s-a derulat prima etapă a programului intitulat Startup Nation pentru Diaspora, finanţat din fonduri europene şi destinat românilor din diaspora care doreau să-şi deschidă o afacere în ţara-mamă.
Dan Horea, 12.02.2020, 09:58
De implementarea programului s-au ocupat trei organizaţii ale mediului de afaceri din Cluj, Arad și Iaşi, asociaţii patronale organizate în conformitate cu Legea Dialogului Social şi membre ale Consiliului Naţional al IMM-urilor.
La concursul de dosare s-au înscris cca 400 de tineri dornici a se lansa în afaceri, dintre care au fost selectaţi 50. Câştigătorii au fost, mai apoi, ajutaţi în detaliu de organizatori, atât în domeniul gestionării finanțării cât și al managementului afacerii.
În prima fază, noile firme au încasat maxim 75% din valoarea finanţării, adică 133.590 lei. Dacă au reuşit în 12 luni să aibă cifre de afaceri de cel puţin 40.000 lei, li s-a acordat şi restul finanţării, până la suma maximă de 178.120 lei.
Evident, toate cheltuielile trebuiau realizate în conformitate cu prevederile planului de afaceri şi justificate cu documente legale.
Obligaţiile tânărului întreprinzător câştigător al Startup Nation pentru Diaspora erau clare:
– Să înființeze și să menţină cel puţin 2 locuri de muncă pe o perioadă de minim 2 ani
– Să menţină firma activă și operaţională pentru minim 3 ani
– Să nu înstrăineze bunurile achiziţionate în tot acest timp
– Să efectueze cheltuieli doar în conformitate cu planul de afaceri și să depună periodic raportări pe timpul implementării ajutorului de minimis.
Clujeanul Florin Munteanu este unul dintre beneficiarii acestui program:
Am facultate şi master, am fost şef de promoţie la Finanţe-Bănci, apoi am plecat in străinătate pentru un trai mai bun. Am acumulat experienţă lucrând în Germania la curăţenie pe autostrăzi, parcuri, clădiri, birouri, aducând în ţară experienţa în domeniu de tip german.
Organizatorii concursului au o structură funcţională excelentă şi profesionalism. Ne-au oferit inclusiv suport de curs online, timp de 2 săptămâni, câte 4 ore pe zi.
Fondurile primite au fost de 40.000 Euro, folosite pentru achiziţionarea de utilaje de ultimă tehnologie, la care am adăugat şi eu 30.000 lei pe parcursul unui an.
Banii au venit repede şi am trecut la cumpărarea utilajelor şi a echipamentelor.
Firma mea funcţionează din decembrie 2018, cu 2 angajaţi, dar, în măsura posibilităţilor, mi-am propus să angajez mai mulţi lucrători.
Am pregătit totul, de la utilaje la echipamentul muncitorilor şi logo-ul firmei şi aştept lansarea sezonului de curăţenie de primăvară.