Situația migranților
Situația a mii de migranți care își pun viața în pericol pentru a traversa Marea Mediterană a șocat. Agenda Comisiei Europene privind migrația stabilește un răspuns european, combinând politicile interne și externe
Felicia Ristea, 06.09.2018, 16:31
Este clar că nicio țară a UE nu poate sau nu ar trebui să fie lăsată singură pentru a aborda presiuni imense de migrație. Organizația Internațională pentru Migrație, Agenția ONU pentru Migrație, a publicat un document ce prezintă o nouă abordare pentru reintegrarea durabilă a migranților după întoarcerea acasă. Abordarea integrată față de reintegrare în contextul returnării recunoaște complexitatea factorilor care afectează migranții care se întorc la nivel individual, comunitar și structural. Aceasta însă nu este singura direcție de abordare a problematicii după cum reiese din alocuțiunea înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Federica Mogherini:
Salvarea de vieți omeneşti este prioritatea noastră şi pentru împlinirea acestui scop ne dedicăm fără ezitare din 2015. Operațiunile întreprinse de Uniunea Europeană în Mediterana au salvat peste 630 de mii de oameni. Suntem însă trişti că, în timp ce facem tot ceea ce putem pentru a salva vieți, multe alte persoane, pier. Acest lucru nu se petrece din cauza politicilor europene ci din cauza afacerilor oneroase, cinice, ale traficanților de carne vie care exploatează nefericirea unor oameni expunându-i unor riscuri extraordinare. Ceea ce ar fi de făcut, în loc să pasăm vinovății, ar trebui să colaborăm, să punem capăt acestor practici. Asta înseamnă că va trebui să amplificăm în mod substanțial acțiunile de căutare şi salvare de ambele părți ale Mediteranei, de debarcare în condiții de siguranță dar şi de descurajare a traficanților.
Este ceea ce facem acum, în acest fel noi găsindu-ne în acord cu rezoluțiile de luna trecută ale Consiliului. Acesta este şi motivul pentru care am instruit Paza de Coastă din Libia unde Uniunea Europeană nu are acces dar poate contribui la siguranța coastei maritime şi să împiedice migrația ilegală ce pune în pericol viețile oamenilor. Pe de altă parte, oferim posibilitatea de migrare în condiții legale atât pentru relocare cât şi pentru abandorea volunatră a țării de origine.
Agenda Comisiei privind migrația prezintă un răspuns imediat la situația de criză din Marea Mediterană și stabilește pași pe termen mai lung pentru a gestiona migrația în toate aspectele sale. Măsurile avute în vedere prevăd salvarea de vieți, asigurarea granițelor externe şi un sistem european comun de asigurare a refugiului.