Şanse pentru pescuitul şi acvacultura din România
Nicio masă fără peşte este un slogan pe care ascultătorii noştri mai în vârstă l-au auzit, cu siguranţă, repetat la infinit pe toate canalele de comunicare ale regimului socialist.
Dan Horea, 26.09.2018, 09:30
Nicio masă fără peşte este un slogan pe care ascultătorii noştri mai în vârstă l-au auzit, cu siguranţă, repetat la infinit pe toate canalele de comunicare ale regimului socialist.
Era un slogan care avea însă acoperire în Flota de Pescuit Oceanic, care aducea zilnic în ţară cca 500 tone de peşte.
Cele 64 de nave aflate în patrimoniul Întreprinderii de Pescuit Oceanic de la Tulcea acopereau nevoile de peşte ale ţării.
Din păcate, în 1991 firma a început să aibă probleme, iar în 1998 a dispărut, navele fiind vândute ca fier vechi. Pe lângă pescuit, o altă sursă de peşte este acvacultura, pe care o avem, însă nu la nivelul necesar. Din fericire, apartenenţa la UE ne permite să avem speranţe.
Iată care sunt oportunităţile, la zi şi de viitor, prezentate de d-na Norica Nicolai, membru în Comisia pentru Afaceri Maritime şi Pescuit a Parlamentului European:
Pentru planificarea bugetară următoare noi va trebui să alocăm acvaculturii din România cel puţin 200 milioane Euro, fiindcă este absolut necesar să creştem eficienţa exploatărilor şi să încurajăm utilizarea peştelui în consumul uman. In momentul de faţă discutăm despre viitoarea planificare bugetară, pe care Comisia Europeană intenţionează s-o reducă cu 5%, Parlamentul European nefiind de acord cu această reducere. Dacă doar pentru acvacultură şi pescuitul costier vom aloca încă 200 milioane de Euro, eu cred că suma totală de 5-600 milioane – pe care România va trebui s-o solicite profitând şi de faptul că asigură preşedinţia Consiliului UE – suma aceasta va raspunde tuturor nevoilor din domeniul pescuitului românesc. Nu avem, din păcate, o flotă minimală de pescuit oceanic, dar putem să avem o flotă de pescuit costier la Marea Neagră, mai ales că în 2019 vom avea primul plan multianual de pescuit. Am reuşit să creştem cota de calcan alocată României şi dacă din bugetul viitor vom încuraja crearea de companii mici, cu vase de pescuit costier achiziţionate cu sprijinul UE, vom reuşi să avem o mică flotă de pescuit maritim.