Salata cu icre de știucă de Tulcea, produs cu indicație geografică protejată în UE
Un produs nelipsit din meniul celor care își petrec vacanțele în Deltă a intrat recent în categoria produselor protejate la nivelul Uniunii Europene. Salata cu icre de știucă de Tulcea a devenit produs cu indicație geografică protejată.
admin, 01.07.2021, 08:05
România are 75 de produse înregistrate pe sisteme de calitate europene. Zece dintre acestea sunt din Dobrogea.
Este vorba de 7 tipuri de vin de la cramele din Dobrogea, la care se adaugă
scrumbia afumată de Dunăre și plăcinta dobrogeană, și – recent adăugată pe
această listă – salata cu icre de știucă din Tulcea.
Aceasta din urmă este în registrul Indicație Geografică Protejată.
Ce înseamnă acest lucru, am aflat de la Ștefan Turcu, purtătorul de
cuvânt al Reprezentanței Comisiei Europene în România:
Înseamnă că există o
legătură între regiunea geografică specifică și denumirea produsului. Adică, în
cazul în care o anumită calitate, reputație sau caracteristică poate fi
atribuită în mod esențial regiunii. Aria geografică pe care a analizat-o
Comisia Europeană, evident se referă la județul Tulcea, care include Rezervația
Biosferei Deltei Dunării.
Obținerea acestei
etichete are o importanță deosebită atât pentru producător cât și pentru
consumatori:
E foarte important,
pentru că, pe de o parte, aceste Indicații Geografice Protejate permit
consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate de
celelalte iar pe de altă parte, este foarte important pentru producători,
pentru că este un atu pe care îl au, atât pe piața din Uniunea Europeană și,
desigur, și la export, adică în afara Uniunii Europene. În primul rând, acestea
capătă și o etichetă specifică, care până la urmă, aduce mai mulți clienți iar
consumatorii au garanția că consumă un produs cu adevărat autentic.
În obținerea etichetei
de produs cu Indicație Geografică Protejată o importanță deosebită o are și
rețeta produsului, care trebuie să respecte anumite ingrediente și proporții:
Această salată cu icre
de știucă de Tulcea are o rețetă – pentru că și rețeta a fost omologată și este
și ea protejată – trebuie să se utilizeze minimum 29% icre din care 15% să fie
de știucă, sărate, cu bobul întreg. Și aspectul produsului este important.
Pentru că acest aspect este conferit de consistența cremoasă și omogenă. Adică,
sunt niște elemente foarte serioase, care au făcut Comisia Europeană să aprobe
și această cerere de înregistrare a acestei denumiri, să facă parte din galeria
produselor europene care sunt protejate.
Această nouă denumire se va alătura celor 1.760 de produse alimentare
deja protejate, la nivel european. Lista este disponibilă în baza de
date eAmbrosia.