Restaurarea cetății Ladislau de pe Clisura Dunării
Cetatea Ladislau de pe Clisura Dunării, din comuna cărăşană Coronini, începe să prindă contur în forma ei restaurată pe măsură ce avansează lucrările inițiate acolo cu bani europeni.
Sebastian Dragomir, 18.06.2021, 08:18
Fortificația, a căror ruine încă mai rezistă, datează de la 1427-1428! Obiectivul proiectului finanţat prin Regio-POR 2014-2020, este de a dezvolta turismul în zonă prin restaurarea și punerea în valoare a acestui monument istoric și de a crește gradul de informare și interes pentru cultură. Până în prezent s-a realizat un progres al lucrărilor de aproximativ 20%, spune Alina Strugariu de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest.
Este un proiect complex, care cuprinde consolidarea, restaurarea, conservarea și protecția Cetății Ladislau, realizarea unui punct de belvedere prin amenajarea Turnului 3 de Sud-Vest, conservarea zidurilor și turnurilor cetății cu asize de piatră, amenajarea de platforme și pasarele, construirea unui corp anexă, realizarea de instalații electrice și sanitare, realizarea iluminatului arhitectural și ambiental, amenajarea incintei sitului și realizarea de alei pietonale. Până în prezent s-a realizat un progres al lucrărilor de aproximativ 20% în zonă. Cetatea medievală va fi introdusă în diverse circuite turistice naționale și internaționale, în vederea creșterii numărului de turiști, și este prevăzută diversificarea serviciilor culturale prin organizarea și desfășurarea a minimum patru evenimente anuale periodice, cu accent pe păstrarea tradițiilor locale.
Valoarea totală a investiției este de 19,8 milioane lei, din care 19,3 milioane lei reprezintă finanțare europeană, asigurată prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.
În timpul lucrărilor de restaurare, în interiorul cetăţii au fost găsite mai multe obiecte cu valoare istorică, spune primarul comunei Coronini, Ilie Boboescu.
Arheologii au găsit în urma săpăturilor efectuate, diverse obiecte de ceramică, piese de armament, un tun, accesorii vestimentare, piese din os şi corn. După restaurarea cetăţii, construită de regele Sigismund de Luxemburg, se are în vedere realizarea unui muzeu, tot cu fonduri europene.
Până atunci, însă, toate obiectele găsite la cetatea medievală Ladislau vor fi expuse la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.