Proiectul „InclusiveArt” pentru copii şi tineri din România şi Serbia
Sute de copii şi tineri, care provin din medii defavorizate, au beneficiat de acces la educaţie şi cultură. Proiectul InclusiveArt ce s-a desfăşurat în ultimele 18 luni, în România şi Serbia...
Felicia Ristea, 21.11.2018, 10:55
Sute de copii şi tineri, care provin din medii defavorizate, au beneficiat de acces la educaţie şi cultură. Proiectul InclusiveArt ce s-a desfăşurat în ultimele 18 luni, în România şi Serbia, a oferit ocazia mai multor beneficiari să se cunoască prin artă, călătorie şi lectură.
Arta Inclusivă – Acces la Cultură al copiilor și tinerilor dezavantajați este un proiect finanțat de Uniunea Europeană prin programul INTERREG IPA de cooperare transfrontalieră ce s-a desfășurat pe o perioadă de 18 luni în România și Serbia. Echipele de proiect ale fiecărui partener au participat la un atelier de formare comun, în cadrul căruia au fost dobândite teme creative de antreprenoriat și animație socio-educațională. O serie de training-uri participative și ateliere de lucru au angrenat peste 100 de tineri din 12 comunități dezavantajate din județele Timiș și Caraș-Severin din România și din Zrenjanin și Kikinda, Serbia.
La Timișoara au fost organizate un atelier și o expoziție de sculptură de teracotă, în Kikinda, o expoziție de artă vizuală, Pavilion Banat. 900 de copii din întreaga zonă au beneficiat de ateliere de lectură și povestiri și 200 de copii din Zrenjanin și din orașele partenere au participat la jocuri non-frontiere. Coordonator de proiect, în România, Corina Răceanu. S-a pus suflet în acest proiect, s-a cântat, s-a dansat, s-a făcut teatru, au fost toate la un loc. Această cooperare transfrontalieră a însemnat punerea împreună a mai multor persoane care au avut un punct comun. Faptul că au înțeles că astfel pot să ofere acestor grupuri marginale un strop de bucurie. Am lucrat extraordinar de bine, suntem parteneri care am fost și în alte proiecte, ne bucurăm că primăria din Zrenjanin cu noi constant, munca noastră este prețuită de primăria din Timișoara și de organizațiile neguvernamentale pe care le-am implicat în târgul de proiecte culturale pe care l-am avut aicea și care s-a bucura de o mare participare. Vom strânge alături de noi nu numai pe cei care au participat în proiect dar pe toți cei care doresc să fie activi în comunități marginale, care doresc să aducă această animație socio-educativă către grupurile marginale.
Proiectul InclusiveArt a fost derulat de Institutul Intercultural din Timișoara, în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos (Reșița), Primăria Zrenjanin (Serbia), Centrul de Arte Frumoase și Arte Aplicate (Kikinda, Serbia).Proiectul a avut un buget total de peste 450 de mii de euro din care finanțarea IPA de aproape 400 de mii de euro.