Proiecte cu finanțare europeană în Slatina Timiș
Caraş-Severinul, ca de altfel şi în celelalte judeţe din ţară se confruntă cu fenomenul de depopulare din mediul rural.
Sebastian Dragomir, 23.10.2019, 09:59
Caraş-Severinul, ca de altfel şi în celelalte judeţe din ţară se confruntă cu fenomenul de depopulare din mediul rural. În ultimii ani, autorităţile au încercat să reducă decalajul dintre sat şi oraş şi au accesat o serie de proiecte menită să îmbunătăţească viaţa la ţară. Primarul comunei Slatina Timiş, Gheorghe Roma, spune că are în implementare 5 proiecte cu finanţare europeană:
Fiecare proiect se află în diferite stadii de implementare, iar două dintre ele sunt chiar finalizate, urmând a fi puse în funcţiune. Este vorba de Grădiniţa din Slatina Timiş, în valoare de 300 de mii de euro şi Căminul cultural din Sadova Veche, tot cu o valoare de 300 de mii de euro. Au fost finalizate cu succes, a fost făcută inclusiv recepţia la terminarea lucrărilor şi urmează vizita în teren a finanţatorului, a reprezentantului Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Un alt proiect, cu o valoare de 1 milion de euro se referă la moderizarea drumului comunal şi străzi în Ilova, care cuprinde şi reabilitarea a trei străzi din Slatina Timiş. Lucrările trebuiau începute la începutul lunii septembrie şi aşteptăm ca firma care a câştigat licitaţia să intre în teren. Termenul de finalizare este 14 mai 2020. Sperăm să ne încadrăm în termen. Investiţia este realizată tot de AFIR.
La Slatina Timiş se încearcă şi alte lucrări de înfrumuseţare a comunei, tot cu fonduri europene.
Avem în lucru un proiect de modernizare a spaţiilor publice exterioare, realizat în proporţie de 50%. Sperăm ca până la sfârşitul lunii noiembrie să-l finalizăm. Este vorba de reabilitarea parcului central, modernizarea zonei centrale şi de intrare în comună, locuri de joacă pentru copii, modernizarea zonei de la Monumentul eroilor. Este un proiect tot cu fonduri europene, cu o valoare de 100 de mii de euro, a mai declarat primarul Gheorghe Roma.
Slatina Timiş este doar un exemplu, însă autorităţile locale din Caraş-Severin au accesat zeci de proiecte de dezvoltare rurală. Prefectul judeţului, Matei Lupu spune că această abordare a generat şi riscuri, dar este încrezător că proiectele de infrastructură vor fi duse la capăt.
Matei Lupu: Sunt multe proiecte în derulare în Caraş-Severin. Ca şi primar, îţi doreşti să faci multe. Faci 4-5 proiecte, multe dintre ele se aprobă şi te trezeşti că nu ai cofinanţare. În plus, lipsesc şi firmele de contrucţii, iar problemele încep să apară. Eu cred că se vor rezolva, chiar dacă vor exista depăşiri ale termenelor de execuţie. E bine că sunt proiecte, e bine că judeţul se dezvoltă, inclusiv cu fonduri europene.