Proiecte cu finanțare europeană derulate sau vizate de Primăria Reşiţa
La Primăria Reșița se lucrează, deja, la proiectele ce vor fi depuse spre finanțare din fonduri europene în ciclul financiar 2021-2027.
Sebastian Dragomir, 04.06.2020, 08:26
După ce a reușit, până acum, să atragă peste 165 de milioane de euro din fonduri europene și guvernamentale pentru investiții de anvergură primarul Reșiței, Ioan Popa vrea cel puțin 200 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.
La Primăria Reșița se lucrează, deja, la proiectele ce vor fi depuse spre finanțare în ciclul financiar 2021-2027.
Am avut, deja, două videoconferințe cu directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, în care am venit cu câteva propuneri de proiecte pe mobilitate și de reconversie a spațiilor degradate. Este vorba despre proiecte mari și începem să conturăm 2021-2027, pentru că ținta noastră este să atragem 200 de milioane de euro.
Pe lângă aceste 200 de milioane de euro, Primăria Reșița ar mai putea atrage alte 300 de milioane de euro dacă Ministerul Dezvoltării va accepta la finanțare și proiecte depuse de către asocieri interurbane, a mai spus Ioan Popa.
Ținta de 200 de milioane de euro poate fi foarte ușor mișcată în sens pozitiv dacă reușim să facem, într-o asociere între Primăria Reșița, Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș, proiectul de reabilitare și modernizare a infrastructurii feroviare: calea ferată Reșița-Timișoara, Reșița-Berzovia, Oravița-Anina pe care să circule acel tram-train despre care am mai vorbit. Acest proiect, calculat ca prefezabilitate, înseamnă 300 de milioane de euro, pe lângă ținta de 200 de milioane. Facem frecvent demersuri către Ministerul Dezvoltării să accepte la finanțare acest tip de asociere. Și Tmișoara, Arad, Oradea, Cluj, prin Alianța Vestului, tot asta încearcă să facă.
În prezent, Primăria Reșița derulează proiecte în valoare de aproximativ 165 de milioane de euro. Mai sunt de semnat încă 7-8 proiecte precizează primarul Ioan Popa.
Majoritatea sunt pe SUERD, care este o axă de finanțare pentru riveranii Dunării. Am depus pe această axă câteva proiecte pentru reabilitarea de grădinițe și școli gimnaziale, care trebuie să intre la finanțare. Și mai avem proiecte pentru eficientizare energetică la clădiri rezidențiale. Valoarea totală a proiectelor pe care le derulăm pe fonduri europene și guvernamentale este de aproximativ 165 de milioane de euro.