Proiect transfrontalier pentru traversarea Dunării cu bacul între România şi Serbia
Bănăţenii pot ajunge în Serbia şi cu bacul, traversând Dunărea.
Sebastian Dragomir, 13.01.2020, 10:16
Bănăţenii pot ajunge în Serbia şi cu bacul, traversând Dunărea. Este vorba de un proiect transfrontalier, derulat prin programul IPA România-Serbia, de către Consiliul Județean Caraș-Severin în parteneriat cu Primăria Moldova Nouă și municipalitățile Golubac și Veliko Gradişte.
6 ani le-a luat autorităţilor române şi sârbe să deschidă Punctul de Trecere a Frontierei Moldova Nouă – Golubac. Prima cursă a bacului Baziaş 4 a fost luni, 30 decembrie 2019, iar de la începutul anului 2020 se fac câte două curse zilnic:
Atunci când proiectul a fost iniţiat s-a dorit dezvoltarea acestei zone și am convingerea că legătura dintre România şi Serbia, relaţiile dintre cele două ţări vor deveni mai puternice, a spus directorul Biroului Regional pentru Cooperare Teritorială Timișoara, Anca Lolescu.
Primarul din Moldova Nouă, Adrian Torma este încrezător în acest proiect transfrontalier: Sădim o sămânţă în dezvoltarea turismului în Clisura Dunării de Banat. Noi cei din Moldova Nouă ne mândrim că facem parte din Banat şi ne bucurăm că mulţi timişoreni vin la noi în zonă. A fost un proiect cu multe greutăţi, cu multe modificări, dar uite că reuşim să-l finalizăm. Sper ca această mică sămânţă să devină un reper în Clisura Dunării.
Bacul Baziaş 4 traversează Dunărea de două ori pe zi, iar durata călătoriei este de numai o jumătate de oră. Ambarcațiunea este dotată cu două motoare, are o lungime de 33 de metri şi o lăţime de 17 metri, poate transporta 20 de mașini și 50 de persoane. La timonă este căpitanul Florin Bolboc, un marinar cu o experienţă de 35 de ani pe Dunăre, dar care a navigat și pe toate apele interioare din Europa:
Este o şansă teribilă. Eu o numesc bucla de aur. Turiştii vor putea să traverseze în Serbia şi să vină înapoi în România pe la Drobeta Turnu Severin. Acest circuit ridică enorm şansa de a se dezvolta turismul în zonă.
Consiliul Județean Caraș-Severin a realizat proiectul tehnic pentru construirea Punctului de Trecere a Frontierei de la Moldova Nouă, a finalizat achiziția bacului de trecere Baziaș 4 și pontoanele de acostare ale acestuia. Tot în responsabilitatea Consiliul Județean a fost și derularea procedurii de avizare a Punctului de trecere a frontierei nou creat în cadrul proiectului.
Lucrările de construcție, achiziția și dotarea obiectivului de investiții și drumul de legătură cu DN 57 la Moldova Nouă au fost în responsabilitatea Primăriei orașului Moldova Nouă. Partenerii sârbi, municipalitățile Veliko Gradiște și Golubac au realizat lucrările de construcție a drumului de legătură la Usije pentru feribot, precum și drumul de legătură între Usije și Veliko Gradiște.