Proiect în domeniul panificaţiei, la Turda
Solicitanţii de fonduri europene e bine să fie specializaţi, cât de cât, în domeniul pe care vor să-l abordeze.
Dan Horea, 20.03.2020, 09:06
Solicitanţii de fonduri europene e bine să fie specializaţi, cât de cât, în domeniul pe care vor să-l abordeze. Astfel a procedat un tânăr clujean, care, după ani de experienţa în morărit şi panificaţie, s-a întors acasă şi a întocmit un proiect pentru o fabrică de pâine la Turda.
Daniel Baicu: Am lucrat la unul dintre cei mai mari producători de morărit-panificaţie din ţară şi la cel mai mare producător de patiserie din Bulgaria. Având un anumit know-how în domeniu, am decis să iau calea antreprenoriatului şi am accesat un proiect de tip start-up, de 200.000 lei. Este un program al Guvernului României, finanţat 50-50 din fonduri europene. Documentaţia mi-a întocmit-o o firmă de consultanţă clujeană, contra sumei de 8.000 lei, deductibilă integral din valoarea proiectului.
Prima etapă necesară a fost întocmirea planului de afaceri. Trebuie să ştii clar ce doreşti să faci şi de ce ai nevoie. Foarte importantă este partea de logistică, spaţiile unde vei lucra, avizate de către Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru controlul Alimentelor. Urmează utilajele necesare şi fluxul tehnologic, care trebuie creat.
Etapa a doua este depunerea proiectului. În funcţie de punctajul obţinut după analiza fezabilităţii lui, se aprobă sau nu.
Mie mi s-a aprobat, deci am trecut la etapa a treia, semnarea acordului de finanţare de principiu. În acest moment, ai două variante: decontarea din fonduri proprii, sau credit de la una din băncile partenere. Am ales creditarea, iar decontările s-au făcut în două etape, cea de-a doua cuprinzând salariile şi comisioanele bancare trecute în proiect. Practic, tu achiţi salariie din banii tăi, iar banca ţi-i va deconta pe baza statelor de plată. Specialiştii băncii mi-au vizitat fabrica pentru a verifica amănunţit utilajele cumpărate şi a certifica faptul că sunt noi.
În momentul de faţă mă aflu în faza de monitorizare: doi ani la angajaţi şi trei ani la echipamente.
Celor care doresc să devină antreprenori, eu le recomand răbdare şi perseverenţă.