Proiect de cercetare avansată pentru studiul creierului uman la Cluj
Modul de funcţionare şi capacităţile creierului uman sunt încă prea puţin cunoscute, deşi potenţialul lui este enorm.
Dan Horea, 16.11.2021, 08:03
Modul de funcţionare şi capacităţile creierului uman sunt încă prea puţin cunoscute, deşi potenţialul lui este enorm. Tocmai de aceea, un grup de universităţi medicale europene, inclusiv cea de la Cluj, s-au reunit într-o alianţă menită a descoperi şi fructifica acest potenţial.
Banii europeni nu sunt destinaţi doar lucrărilor de infrastructură şi afacerilor lucrative, ci şi proiectelor de cercetare avansată.
Într-o astfel de întreprindere, numită NeurotechEU – Universitatea Europeană pentru Creier şi Tehnologie, s-a implicat UMF Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca, alături de şase universităţi prestigioase din Olanda, Turcia, Marea Britanie, Suedia, Germania şi Ungaria.
Detalii ne-a oferit dl. Ştefan Strilciuc, reprezentantul şcolii medicale clujene în conducerea NeurotechEU:
Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin linia Universităţile Europene, parte a programului ERASMUS PLUS. Am fost incluşi în această alianţă universitară de prestigiu datorită profilului internaţional deosebit al universităţii noastre, care a reuşit în ultimii ani atragerea unui număr important de studenţi străini la toate programele educaţionale derulate în Cluj-Napoca.
Dincolo de construirea unei reţele de excelenţă în neuroştiinţe şi neurotehnologii, acest proiect îşi propune stabilirea unor legături pe termen lung între universităţile partenere. Comisia Europeană a gândit mai multe etape de finanţare pentru consorţiile universitare. Prima etapă, care a început în noiembrie 2020 şi va dura 36 de luni, urmăreşte dezvoltarea principiilor de guvernanţă şi a proceselor interne de organizare ale alianţei. Vom încerca dezvoltarea unui campus virtual pentru studenţi, precum şi întărirea şcolilor doctorale, a programelor de master şi a centrelor de formare profesională continuă.
În mai puţin de un an am reuşit atragerea de fonduri suplimentare pentru îndeplinirea viziunii noastre, cum ar fi proiectul NeurotechAI – finanţat prin linia HORIZON, dedicată universităţilor europene – în valoare de 2 milioane Euro, derulat în 36 de luni, plus alte proiecte, iniţiate de staff-urile şi studenţii universităţilor partenere.
Câştigul pentru universitatea clujeană în urma participării la NeurotechEU este imens, afirmă rectorul, prof.univ.dr. Anca Buzoianu:
Este o şansă deosebită pentru universitatea noastră de a construi campusurile europene interuniversitate ale viitorului, precum şi de a dezvolta programe educaţionale bazate pe performanţa în predare, învățare, cercetare şi inovare în toate regiunile Europei.