Pentru micile firme din IT, fondurile europene nu sunt uşor de accesat
Banii europeni sunt mană cerească pentru mulţi, dar unora le lasă un gust amar.
Dan Horea, 13.05.2020, 08:20
Banii europeni sunt mană cerească pentru mulţi, dar unora le lasă un gust amar. Despre aceştia din urmă am discutat cu dl. Ionuţ Pătrăhău, care a fost multă vreme bancher, iar de câţiva ani se ocupă cu proiectele de atragere a fondurilor europene în zona IT.
Fondurile au fost atractive, iar programele se adresau exact nevoilor firmelor. Marea problemă a fost şi rămâne birocraţia. E un efort destul de mare să aplici, după care procesul de aprobare durează 6 luni, până la un an. Ce ar trebui să facă firma în acel an? Micile companii sunt dinamice, se dezvoltă, pivotează, fac o grămadă de acrobaţii ca să se menţină în piaţă. Apoi, odată proiectul aprobat, firma trebuie să investească pe banii ei, eventual dintr-un credit, urmând ca, după alte luni de zile, să-i fie decontate sumele.
Toate acestea fac accesarea fondurilor europene extrem de dificilă pentru IMM-uri. Ele sunt o sanşă pentru companiile mari, e adevărat, dar nu pentru cele mici. Stiu că există preocupări la nivelul UE pentru dezvoltarea de clustere IT sau a inteligenţei artificiale, dar, din păcate, nu sunt gândite astfel încât să poată fi accesate cu adevărat. Mă refer aici la finanţări de minimum 200.000 Euro, pentru că transformarea unei companii mici are nevoie măcar de această sumă.
Sumele mărunte se pot adresa afacerilor de cartier, făbricuţelor de pâine şamd. In acele cazuri, lucrurile sunt mult mai simple, există şi programul de stat prin care mulţi au accesat 50.000 Euro, dar, şi la ei, nevoia de investiţii a firmei diferă de cerinţele autorităţilor, care se referă mai mult la active fixe. Puţină lume are nevoie de active fixe, ci de capital circulant.