Pensiune agroturistică de 4 margarete într-un sat din apropierea Clujului, cu fonduri europene
Un tânăr clujean, Mihai Giler, absolvent de Drept şi Ştiinţe Economice, a decis să înfiinţeze o pensiune agroturistică de 4 margarete într-un sat din apropierea Clujului.
Dan Horea, 10.06.2020, 08:58
Un tânăr clujean, Mihai Giler, absolvent de Drept şi Ştiinţe Economice, a decis să înfiinţeze o pensiune agroturistică de 4 margarete într-un sat din apropierea Clujului. 6 camere, 12 locuri, deservite de familia întreprinzătorului şi un angajat. Banii urmau să vină prin Submăsura 6.4 (Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole) din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.
Valoarea totală: 220.000 Euro, cu 10% contribuţie proprie.
Proiectul l-a întocmit o firmă specializată, contra unui comision reprezentând 5% din valoarea proiectului, adică 11.000 Euro.
Au trecut deja 3 ani de la debutul afacerii, iar lucrurile merg bine. Ceea ce nu înseamnă că n-au existat şi hopuri, unele chiar grele, generate de birocraţia stufoasă şi, uneori, de indolenţa funcţionarilor în pixul cărora stau avizele necesare.
Mihai Giler:
Am început documentaţia pentru proiect în 2016, iar la finele anului l-am depus. In 2017 am semnat contractul de finanţare, deşi ne-a luat ceva timp până am reuşit să obţinem toate avizele pentru autorizaţia de construcţie. Vă dau un exemplu: de la Ministerul Mediului am fost trimişi la Garda de Mediu, care ne-a trimis la Garda Forestieră, apoi la Imbunătăţiri Funciare. Practic, e foarte multă birocraţie şi foarte puţină digitalizare între instituţii, astfel încât să-şi trimită una alteia documentele necesare, fără a te pune pe tine pe drumuri. In august 2018 am cerut prima tranşă de plată, care ne-a intrat în cont la finele anului, după clarificările cerute de finanţator. Din păcate, am întârziat un pic lucrările, aşa că n-am mai putut împărţi banii în tranşe egale, iar ultima, încă neîncasată, are o valoare mai mare decât am fi dorit noi. De aceea, am fost nevoiţi să completăm finanţarea curentă a lucrărilor printr-un credit bancar.
– După povestea cu pandemia mai are şanse agroturismul?
Acest domeniu a fost ajutat de pandemie, fiindcă agroturismul presupune grupuri mici de oameni pe zone destul de întinse, ceea ce le oferă un plus de protecţie faţă de un hotel mare, să zicem.
– Vă gândiţi să mai faceţi un proiect cu bani europeni dacă afacerea va merge bine?
Nu aş avea voie timp de 5 ani de la finalizarea implementării, deoarece valoarea finanţării este destul de mare şi există limitări. Totuşi, dacă va merge bine, am de gând să extind proiectul actual.