Materiale şi echipamente pentru Spitalul orăşenesc Sinaia
Proiectul Creșterea capacitãți de gestionare a crizei sanitare covid-19 în orașul Sinaia este finanțat prin Programul Operațional Infrastructurã Mare 2014-2020, Axa prioritarã 9.
Sorin Pavel, 12.03.2021, 13:18
Amãnunte aflãm de la cel ce a semnat contractul- primarul orașului, Vlad Oprea:
Prin acest proiect achiziționãm peste 330 de mii de materiale sanitare iar pe lângã ele încã 365 de echipament medicale, între care monitoare de funcții vitale, paturi noi de ATI, kit-uri de ventilație, echipamente pentru transport specializat, containere pentru logisticã medicalã, tot ceea ce înseamnã partea de triaj și de așteptare pentru pacienți și, nu în ultimul rând, un lucru extrem de important pentru spital, achiziționãm un robot de ultimã generație cu raze UV pentru sterilizarea automatã a saloanelor și a sãlilor de operație.
Acesta nu este primul proiect cu finanțare europeanã prin care primãria Sinaia doteazã spitalul din stațiune:
Mai avem un alt proiect- în implementare- de 2,1 milioane de euro, pentru dotarea ambulatoriului de la spital cu mobilier, cu echipamente, cu aparaturã medicalã, inclusiv cu un computer tomograf și cu instalații RX. Deci în total, investițiile cu fonduri europene, pânã la sfârșitul anului 2022 ajung undeva la 5 milioane de euro.
Totul se întâmplã în contextul pandemiei în care capacitatea spitalului a fost depașitã, numãrul de urgențe a crescut semnificativ iar medicii au preluat o mare parte din cazurile noncovid înregistrate la nivelul județului.
Spitalul din Sinaia este un spital care nu deservește doar Sinaia ci toatã Valea Prahovei, toate localitãțile- Sinaia, Bușteni- Azuga, pânã aproape de Câmpina. De când am intrat în criza sanitarã legata de covid-19 noi suntem și un spital suport pentru majoritatea pacienților din zonã. Pentru ca spitalul din Sinaia nu mai face fațã, este un spital foarte vechi, cu toate cã l-am renovat și aratã foarte bine în interior, nu mai are toate funcțiunile necesare.. construim și un alt spital nou lângã el cu 120 de paturi, spital care sperãm sã fie gata în maximum 2 ani de zile urmând ca toate aceste dotãri pe care le aducem sã fie în momentul acela transferate cãtre spitalul nou, care va fi primul spital clinic de urgențã din zona montanã din România.
Pânã acum primaria Sinaia a accesat fonduri europene în valoare totalã de 32 de milioane de euro, nu mai puțin de 12 proiecte fiind în implementare doar în ultimii 2 ani.