Livadă cu bani europeni în judeţul Cluj
Nu e nevoie de experienţă vastă şi bani grei ca să-ţi lansezi propria afacere încă din primul an de facultate. Un exemplu din judeţul Cluj.
Dan Horea, 23.06.2020, 10:00
Micile afaceri create pe baza fondurilor europene, chiar dacă nu sunt spectaculoase, asigură locuri de muncă, venituri pentru cetăţean şi pentru bugetul de stat, ca şi limitarea importurilor, ceea ce nu e deloc de neglijat.
Între municipiile Cluj-Napoca şi Turda, o tânără şi-a lansat propria afacere agricolă chiar din primul an de studenţie. Se numeşte Alina Cărpinean şi dovedeşte, la fel ca mulţi din generaţia ei, că primul lucru necesar pentru a reuşi este să vrei.
„- În 2015 eram în primul an de facultate, la Management, şi mi-am zis că ar fi o oportunitate minunată să încep o mică afacere. Am vorbit cu un consultant pentru proiecte în agricultură. În acelaşi an am depus actele. Proiectul a fost aprobat în 7 luni, la valoarea de 40.000 de euro şi am început activitatea propriu-zisă. Am investit într-o livadă, situată în Valea Caldă Mică, între Turda şi Ceanu Mic. Am cumpărat pomi, un tractor, utilaje pentru lucrul în livadă, cum ar fi stropitorile şi un automatizor. În spaţii de depozitare n-am investit, pentru că produsele sunt vândute în stare proaspătă. În acest an am obţinut o recoltă chiar bogată.
– Aţi încheiat toate încasările şi decontările?
– Da, suntem în perioada de supraveghere.
– Aţi creat şi locuri de muncă sau e o afacere familială?
– Deocamdată este strict familială, PFA. Probabil în viitor voi dezvolta afacerea şi voi angaja oameni, dar acum nu e necesar, fiindcă avem doar două hectare de livadă şi suntem în dubiu privind speciile care se pretează cel mai bine în această zonă. După ce ne lămurim care sunt cele mai productive vom extinde plantaţia şi vom angaja lucrători.
– Ce specii de pomi aveţi acum?
– Predomină caisul, dar avem şi piersic, nectarin, măr, păr, prun, vişin şi cireş.
– Cine se ocupă de problemele de specialitate, tehnologie, fitosanitare?
– Tatăl meu, care lucrează la livadă şi cere mereu sfaturile unui inginer pomicultor.”