Judeţul Ilfov se dezvoltă cu ajutorul fondurilor europene
Consiliul judetean a elaborat o strategie de dezvoltare integrata: apă, canal, gestionarea deșeurilor și mobilitate urbana.
Sorin Pavel, 31.01.2020, 09:50
În prezent sunt în
curs de implementare proiecte de extindere a retelei de apa şi canalizare în 8
localitati: Pantelimon, Bragadiru, Ciorogârla, Cornetu, Domnești, Dobroești,
Brănești si Cernica si Brănești.
De asemenea s-au
semnat contracte de finantare pentru restaurarea a două mănăstiri monumente
istorice: Căldărușani- aflată la 25 de kilometri de București pe teritoriul
comunei Gruiu și Sfântul Nicolae- Sitaru- lacas de cult construit în 1627-
situat în zona comunelor Nuci si Grădistea, Presedintele
Consiliului Judetean Ilfov, Marian Petrache a fost la sfârşitul săptămanii
trecute la Bruxelles pentru a discuta despre proiectele aflate în derulare:
Noi practic suntem pe încheierea proiectelor pe mandatul 2013- 2020, s-a finalizat primul proiect pentru apă şi canal pentru 8 localități, acuma suntem în faza de aprobare la Bruxelles a următorului proiect de apă și canal de 360 de milioane de euro, d-aia am fost plecat la Bruxelles, să discut despre două proiecte majore la nivelul Consilului Județean- proiectul de apă și canal și proiectul de gestionare integrată a deșeurilor care va fi în jur de 50 de milioane de euro și care va fi pe mandatul ăsta, 2013- 2020 cu fazare și pe mandatul viitor 2021- 2027.
Alte două proiecte importante cu finanțare europeană se vor realiza la Măgurele- unde se va construi cel mai ambiţios parc științific din sud- estul Europei și la Moară Vlăsiei- unde se va realiza cel mai mare depozit din țară care va asigura transferul mărfurilor spre aeroport și autostradă:
Pentru mandatul 2021- 2027, deci începând de la anul, am discutat despre două proiecte strategice care vor schimba faţa economică a județului Ilfov- Parcul Științific de la Măgurele și Multi Modalul de la Moara Vlăsiei. Suntem cu amandoua proiectele în faza avansată de analiză, zilele acestea se încheie faza de cercetare pentru proiectare la parcul științific, adică vom alege proiectantul. După ce alegem proiectantul și facem proiectul, până în toamna zicem noi, deja îl vom depune la Comisia Europeană pentru a finanța o parte din acest proiect din fonduri europene. La fel suntem și cu proiectul de la Moara Vlăsiei, cel cu Inter Modalul, tot în toamnă sperăm să îl depunem pentru finanțare din fonduri europene.
Alte investiții pentru care se încearcă obținerea de fonduri europene vizează realizarea unei reţele de stații de autobuz smart dotate cu display care afișează timpul când ajunge autobuzul, tonomat de bilete, prize pentru telefoane, trotinete sau mașini electrice și senzori de măsurare a calității aerului.