Investiţii europene în valoare de peste 111 milioane lei în judeţul Caraş-Severin
Două noi proiecte cu finanţare europeană, în valoare de peste 111 de milioane de lei, care vizează judeţul Caraş-Severin, respectiv municipiul Reşiţa şi oraşul Oraviţa, au fost contractate în cadrul Regio - Programul Operaţional Regional 2014-2020.
Sebastian Dragomir, 21.05.2020, 08:51
Două noi proiecte cu finanţare europeană, în valoare de peste 111 de milioane de lei, care vizează judeţul Caraş-Severin, respectiv municipiul Reşiţa şi oraşul Oraviţa, au fost contractate în cadrul Regio – Programul Operaţional Regional 2014-2020.
Un nou proiect cu finanţare europeană, în valoare de peste 90 de milioane de lei a fost câştigat de Primăria Reşiţa prin Programul Operaţional Regional. Acesta vizează achiziţionarea a 10 autobuze electrice şi 60 de biciclete, dar şi implementarea unor sisteme de management al traficului, după cum spune purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Alina Strugariu:
Două terminale intermodale locale vor fi în zona Muncitoresc: o stație de capăt de tramvai – terminal pentru traseul de tramvai şi o stație de capăt de autobuze, cu 5 peroane – terminal pentru traseul de autobuz (două clădiri P+1 cu design simetric, cu facilitați pentru spații de așteptare, pentru vânzarea tichetelor de călătorie și informații, grupuri sanitare, stații de încărcare rapidă pentru autobuze).
Se vor amenaja o parcare tip park-and-ride cu 36 de locuri pe strada Castanilor, care va fi reabilitată și reconfigurată (carosabil, trotuare, piste de biciclete) şi 42 de stații de autobuz și tramvai dotate cu suprastructuri de protejare a călătorilor, prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile, iluminat LED şi panouri LED de informare.
Va exista un sistem integrat de management al traficului și de supraveghere video – vor fi semaforizate toate intersecțiile de pe traseul liniei de tramvai, se vor amenaja 24 de intersecții şi se vor monta 31 de camere de supraveghere a traficului.
De asemenea, proiectul cuprinde şi construirea unui garaj pentru autobuzele electrice, cu 12 stații de alimentare, spații administrative și de monitorizare (dispecerat, centru de comandă pentru managementul traficului), echipamente pentru spălăt și mentenanță etc.
De-a lungul traseului de tramvai se vor amplasa 110 bănci, 78 de coșuri de gunoi și 55 de rasteluri pentru biciclete.
Pentru sistemul de bike-sharing / bike rental, vor fi amenajate 6 stații de închiriere care vor asigura 72 de locuri pentru biciclete şi vor fi achiziţionate 60 de biciclete.
O altă componentă a proiectului vizează reabilitarea străzilor Calea Timișoarei și Bârzăviței, amenajarea de piste pentru biciclete, modernizarea trotuarelor, reconfigurarea spaţiilor verzi și amenajarea a 9 stații de transport. Perioada de implementare a proiectului este de 42 de luni.
Proiectul de la Oraviţa vizează îmbunătățirea calității vieții populației prin creșterea calității procesului educațional și prin oferirea unor posibilități de petrecere a timpului liber de calitate, în special locuitorilor din zona Gării, identificată ca zonă marginalizată.
Sunt prevăzute ample lucrări de reabilitare, modernizare și dotare la Școala Generală Romulus Ladea din Oraviţa. Se va interveni la diferite corpuri de clădire ale şcolii (spații destinate învățământului primar, gimnazial şi preşcolar, sală de sport), prin: refacerea/ consolidarea structurii de rezistență, refacerea șarpantei din lemn cu învelitoare din tablă profilată, izolarea planșeului peste etaj, a soclului şi pereților, înlocuirea ferestrelor, refacerea termoizolației și hidroizolației, instalarea unui sistem de iluminat cu tehnologie LED, montarea de ventilo-convectoare pentru încălzire, refacerea tencuielilor interior-exterior, dotarea cu echipamente a sălilor de curs, laboratoarelor şi atelierelor, achiziția unor softuri educaționale etc.
O altă componentă a proiectului cuprinde amenajarea parcului din Zona Gării, prin amenajarea de locuri de joacă pentru copii, plantări de copaci, înlocuirea stâlpilor de iluminat cu stâlpi cu panouri fotovoltaice, amplasarea de bănci, coșuri de gunoi şi toalete ecologice, împrejmuirea parcului și realizarea unui număr de patru căi de acces.
Valoarea totală a investiţiei depăşeşte 19,5 milioane de lei, iar finanţarea nerambursabilă a fost obţinută prin apelul de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). Perioada de implementare este de 38 de luni.