Investiţii cu fonduri europene în Cluj Napoca
Consiliul Judeţean Cluj are în derulare proiecte cu fonduri europene de peste 550 milioane Euro doar la capitolul lucrări mari, la care se adaugă alte sume importante pentru investiţii mai mici.
Dan Horea, 29.04.2020, 09:05
Consiliul Judeţean Cluj are în derulare proiecte cu fonduri europene de peste 550 milioane Euro doar la capitolul lucrări mari, la care se adaugă alte sume importante pentru investiţii mai mici.
Cele trei lucrări mari sunt alimentarea cu apă din marele bazin de la Tarniţa a judeţului Sălaj şi a unei părţi din comunele judeţului Cluj, reabilitarea a peste 100 km de drumuri judeţene şi deschiderea, parţială, după 10 ani de la debutul lucrărilor, a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, dl. Vakar Istvan:
Cel mai mare proiect este alimentarea cu apă şi canalizare, care acoperă judeţele Cluj şi Sălaj, cu o valoare de 400 milioane Euro. Prin documentul de aderare la UE, România s-a angajat să introducă apă curentă în toate localităţile, iar acest proiect se încadrează în strategia multianuală a ţării. Cea mai scumpă parte este magistrala care va duce apa, de foarte bună calitate, de la Tarniţa în Sălaj. Proiectul se află în faza de autorizări lucrări publice şi licitaţii, iar fiindcă este atât de mare a fost defalcat în 34 de tronsoane. Incheierea lucrărilor este prevăzută pentru anul 2023, dar e posibil ca această criză să faciliteze lucrările, deoarece forţa de muncă se reorientează.
În afară de acest proiect mai avem reabilitarea şi modernizarea a 108 km de drumuri judeţene, mai exact cele denumite Drumul Apusenilor şi Drumul Bistriţei, care tranzitează judeţul Cluj. Valoarea proiectului este de cca 80 milioane Euro. Drumul Bistriţei, care leagă Sălajul de Bistriţa-Năsăud, trecând prin zona de câmpie a Clujului, are cca 80 km, iar o porţiune a lui va fi paralelă cu magistrala de apă mai înainte pomenită. Cel de-al treilea proiect, extrem de important, pe care vrem să-l dăm în folosinţă în scurt timp, măcar parţial, este Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, cu o valoare de peste 70 milioane Euro. Este un proiect vechi, dar acum urmează să încheiem celulele de depozitare noi şi întregul sistem de exploatare.