Informaţii privind accesarea fondurilor europene
Fiindcă mulţi vorbesc despre fondurile europene, dar puţini ştiu cum se pot ele obţine, i-am cerut lămuriri doamnei Roxana Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene.
Dan Horea, 18.10.2019, 09:38
Fiindcă mulţi vorbesc despre fondurile europene, dar puţini ştiu cum se pot ele obţine, i-am cerut lămuriri unei doamne care are o vechime apreciabilă în acest proces de construire a dosarelor şi atragere a banilor, doamna Roxana Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene.
O să le recomand să intre pe mfe.gov.ro, noul site al Ministerului. Acolo avem mai multe axe, domenii pe care găsesc diverse linii de finanţare. Ghidul solicitantului conţine reguli pe care cine doreşte să acceseze finanţarea trebuie să le citească foarte atent. Va afla care este suma maximă ce i se pune la dispoziţie, până când poate depune proiectul, cine poate solicita fonduri pe acea linie de finanţare, care sunt cheltuielile permise cu acei bani, suma minimă şi maximă, dar şi procentul ajutorului nerambursabil. In majoritatea cazurilor, nu putem lua 100% banii pentru un proiect din linia de finanţare. Mereu ni se va cere o contribuţie proprie, fie că e 2% în cazul ONG-urilor sau instituţiilor publice, ori mai mult pentru companii. Mai mult, solicitantul va trebui să vadă care sunt cheltuielile ce nu pot fi incluse în linia de finanţare.
Dacă ia 100.000 Euro, e posibil ca din acei bani să aibă permisiunea de a plăti doar clădiri şi dotări, nu salarii, sau, dimpotrivă, poate plăti salarii, dar amenajarea unei clădiri doar în mică măsură. Este important ca solicitantul să afle cât timp va avea la dispoziţie pentru implementarea proiectului, cum se cer banii, cum se primesc ei efectiv, ce documente trebuie pregătite pentru fiecare cerere de plată, ce riscuri apar dacă nu realizează activităţile prevăzute în proiect. Este adevărat că există o birocraţie uneori excesivă, dar care demonstrează că beneficiarii de finanţări îşi îndeplinesc obligaţiile asumate. Nu o dată, deşi ghidurile şi regulile erau simple, unii beneficiari încercau să abuzeze, iar acest gen de derapaje e greu de controlat post factum. oricum, eu nu sunt de acord cu birocraţia preventivă, adică orice solicitant trebuie îngropat în documente şi reguli de teamă că va frauda.
Într-adevăr, guvernele României au reuşit să pună serioase piedici acestui proces, oricum destul de complicat, de atragere a banilor europeni.
Iată un exemplu, prezentat de europarlamentarul clujean Daniel Buda: Pur şi simplu, voiau să-şi adauge atribuţii, ca să-şi justifice locurile de muncă bine plătite. De pildă, când se pusese în discuţie anveloparea blocurilor în Cluj, utilizând şi fonduri europene, de la nivel de Bucureşti s-a solicitat ca, pe lângă documentele care atestă proprietate, să apară şi hotărâri de guvern care să consfinţească existenţa blocurilor respective pe acele amplasamente.