Impactul schimbărilor climatice asupra ecosistemului Mării Negre
De ce vedem din ce în mai des pe plajele româneşti meduze uriaşe, delfini tot mai aproape de ţărm sau lebede în golfurile Mării Negre? Explicaţia are legătură cu schimbările climatice la care asistăm în ultimii ani.
Cristina Ghelasie, 11.01.2018, 12:57
De ce vedem din ce în mai des pe plajele româneşti meduze uriaşe, delfini tot mai aproape de ţărm sau lebede în golfurile Mării Negre? Explicaţia are legătură cu schimbările climatice la care asistăm în ultimii ani.
De la seceta din sol, mediul marin poluat şi până la migraţia păsărilor, totul are legătură cu clima. Schimbările climatice reprezintă principala provocare a generației noastre. Comisarul european pentru Mediu, Karmenu Vella: Continuăm să pierdem biodiversitatea şi acest lucru are implicaţii foarte grave. Implicaţii privind capacitatea noastră de a sigura securitatea alimentară, calitatea vieţii noastre şi dezvoltarea socio-economică durabilă, dar are şi implicaţii serioase în privinţa atenuării schimbărilor climatice şi adaptării la acestea… şi în privinţa îndeplinirii angajamentului nostru internaţional.
Efectele schimbărilor climatice se văd cu ochiul liber pe litoralul românesc, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv al Mare Nostrum, organizaţie neguvernamentală care luptă pentru salvarea ecosistemului marin al Mării Negre.
Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum: Am găsit specii de peşti care au ajuns din Marea Mediterană în preajma litoralului românesc. A fost chiar o broască testoasă Caretta Caretta de dimensiuni foarte mari, ceva ce nu am mai întâlnit până acum la litoralul românesc. Există specii de meduze care cresc mai mari. Invariabil, toate aceste schimbări, toate aceste furtuni care apar pot să determine schimbări în structura populaţiei din mediul marin.
Chiar şi o decizie luată sus în munţi poate afecta ceea ce se întâmplă pe fundul mării, explică Mihaela Cândea Mirea. De aceea, ţările care împart graniţele cu Marea Neagră trebuie să acţioneze împreună.
Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum: Este nevoie de un efort global pentru a putea ţine în frâu efectele acestor schimbări climatice. Degeaba România ar lua decizii pentru a limita schimbările climatice din mediul marin, atât timp cât Marea Neagră nu este doar a României, avem atâţia vecini cu care împăţim.
Parlamentul European continuă efortul privind protecţia planetei prin implementarea Acordului de la Paris, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a risipei alimentare.
Fără doar şi poate, schimbările climatice reprezintă un fenomen evolutiv, care nu poate fi stopat. Important este că aceste schimbări pot fi accelerate de activitatea umană, dar şi ţinute sub control tot de om.