Idei mari cu bani puţini la Cluj
Cu doar 65.000 Euro, o asociere de fermieri, procesatori şi instituţii publice din Cluj a lansat o abordare nouă în privinţa rolului agriculturii.
Dan Horea, 13.10.2020, 08:30
De ce să cultivăm doar plante destinate alimentaţiei când ne putem extinde la culturi cu finalitate industrială, chiar mai avantajoase economic decât cele clasice?
In 2017, AgroTransilvania Cluster, organizaţie clujeană cu 86 de membri, s-a alăturat unui proiect european cu 18 participanţi şi 2 milioane de Euro finanţare.
Managerul general al AgroTransilvania Cluster, prof.univ.dr. Felix Arion, care este, în acelaşi timp, şeful Departamentului de Stiinţe Economice de la Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj:
Proiectul are ca acronim PANACEEA şi este parte a Programului de Cercetare şi Inovare HORIZON 2020 al UE. Scopul este de a crea o reţea care să favorizeze schimburile de informaţii între cercetători, fermieri şi procesatori, astfel încât să fie găsite soluţii funcţionale, ce pot fi apoi diseminate la nivelul întregii Uniuni. In paralel, căutăm idei novatoare care să favorizeze răspândirea aşa-numitelor culturi agricole non-alimentare.
Agricultura nu produce doar alimente, ci şi alte produse, de pildă biodiesel-ul, sau materii prime pentru industriile medicală şi cosmetică. Am creat o bază de date cu cele mai importante culturi non-alimentare din Europa – detaliat pe fiecare ţară – şi un instrument de educare a celor ce doresc să se implice în cultivarea acestor plante pe care UE se străduieşte să le promoveze. Am reuşit crearea unei reţele tematice cu ecouri la nivelul Comisiei Europene (CE), care deja are un grup de lucru dedicat culturilor non-alimentare.
Cea mai delicată problemă este educarea mediului academic, astfel încât să înţeleagă care este importanţa acestor culturi şi cum vede CE viitorul lor. Fireşte, cursurile ar fi trebuit derulate face to face, să vizităm ferme implicate în cultivarea acestor plante non-alimentare. Totuşi, o parte din cursuri se vor derula online, pentru că materialele deja există. Acum ne pregătim să fundamentăm propunerile finale şi ne bucurăm că, pe baza succesului acestui proiect, am fost invitaţi să ne alăturăm unor proiecte noi, care se ocupă tot de produsele agricole non-alimentare.