Fonduri europene pentru Univ. de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj
O formă interesantă de abordare a banilor europeni înregistrează la Cluj Clusterul Agro Transilvania, o asociere de aproape 100 de firme din domeniile producţiei, a desfacerii şi a inputurilor agricole.
Dan Horea, 03.09.2020, 08:08
O formă interesantă de abordare a banilor europeni înregistrează la Cluj Clusterul Agro Transilvania, o asociere de aproape 100 de firme din domeniile producţiei, a desfacerii şi a inputurilor agricole.
I-am cerut detalii d-lui Felix Arion, managerul Clusterului şi, totodată, al proiectului interţări despre care vorbim:
A început în 2018, sub denumirea TRACK (Tracking opportunities to develop and strengthen data collection and big data in agri-chain to increase competitivity of SMEs). Scopul proiectuui este crearea unui ecosistem regional favorabil stimulării unor producţii novatoare, conform cernţelor lanţului agro-alimentar. Se doreşte sporirea investiţiilor asociate industriei alimentare, tinzând spre ceea ce se numeşte INDUSTRIA 4.0. Metoda utilizată este intensificarea colaborării între sectoarele agroalimentar şi IT.
Proiectul a fost creat de un consorţiu format din 5 clustere europene şi are un buget de 344.000 Euro, din care 10% primim noi. Termenul de finalizare este toamna acestui an, moment în care ne vom da seama, concret, în ce măsură IMM-urile din IT au înţeles specificul problemelor din zona agro-alimentară. La Cluj avem un membru al Clusterului, numit Centric IT, care este mentorat pe parcursul derulării proiectului. N-au existat probleme până la începutul pandemiei de Covid-19, care a blocat numeroasele activităţi planificate a se desfăşura în diverse locuri din Europa.
Ca atare, reprezentanţii firmelor nu s-au mai putut întâlni pentru a se cunoaşte, a discuta şi a încheia parteneriate. Tot ce s-a putut muta în mediul online s-a mutat, însă aici există limitări şi inconveniente. Din fericire, pe baza acestui proiect, reuşit în ansamblu, am putut depune spre analiză şi finanţare alte două proiecte în Programul multianual de finanțare a cercetării și inovării Orizont 2020. Unul pentru digitalizare în domeniul agroalimentar şi altul, numit Agrobot Food, de cca 400.000 Euro, ce-şi propune robotizarea fermelor din Transilvania.