Fonduri europene pentru reabilitare termică în Cluj-Napoca
Peste 2500 de apartamente din Cluj-Napoca vor fi reabilitate termic în această toamnă. Valoarea fondurilor europene necesare pentru aceste lucrări este de 13,5 milioane de euro.
Anca Bota, 28.08.2018, 10:42
Peste 2500 de apartamente din Cluj-Napoca vor fi reabilitate termic în această toamnă. Valoarea fondurilor europene necesare pentru aceste lucrări este de 13,5 milioane de euro.
Regiunea de Nord-Vest este pe primul loc în România în privința finanțărilor europene pentru reabilitarea termică a blocurilor, iar primăria Cluj-Napoca ocupă locul fruntaș în această zonă a țării. La începutul anului 2018, municipalitatea clujeană a depus spre finanțare 10 proiecte pentru reabilitarea a 58 de blocuri din oraș. Potrivit primarului Emil Boc, orașul are aproximativ 1600 de blocuri vechi din care 250 de blocuri au fost deja reabilitate. La acestea se adaugă alte câteva sute reabilitate pe cheltuiala proprietarilor, în regim complet privat.
În cazul reabilitărilor făcute de administrația locală cu bani europeni prin Programul Operațional Regional 2014-2020, 60% din cheltuieli sunt finanţate din fonduri europene. Restul de 40% se împarte între primărie, care plătește 15%, și asociaţiile de proprietari, care suportă 25% din bani.
Interesul clujenilor pentru acest program este deosebit de mare, spune Iulia Perșa, responsabil de comunicare în cadrul Primăriei. Prin aceste proiecte ne propunem creșterea eficienței energetice, prin îmbunătățirea izolației termice, hidroizolarea anvelopei clădirii și lucrări de reparații la fațade. Având în vedere interesul major pe care îl manifestă clujenii față de reabilitarea blocurilor în care locuiesc, Primăria derulează în prezent proiecte europene prin care se vor reabilita 58 de blocuri, în total 2511 apartamente. Valoarea totală a proiectelor este de 63.140.296 de lei, adică peste 13,5 milioane de euro.
În afară de lucrările pentru reabilitarea și izolarea fațadelor, la blocurile cuprinse în aceste programe de reabilitare termică se execută înlocuirea tâmplăriei la ferestre și la ușile de acces în clădire, se modernizează sistemul de încălzire, se reabilitează și se modernizează instalația de distribuție a agentului termic. De asemenea, corpurile de iluminat din spațiile comune pot fi înlocuite cu unele care au o eficiență energetică ridicată și durată de viață mai mare.
Prin aceste lucrări de reabilitare termică se urmărește nu doar utilizarea eficientă a resurselor de energie, în conformitate cu Strategia Europa 2020, ci și îmbunătățirea condițiilor de confort interior al locuitorilor. În plus, există un avantaj finnaciar care nu este de neglijat: potrivit specialiștilor Regiei de Termoficare, după izolarea unui imobil, facturile la încălzire scad cu 20, până la 30 la sută, creșterea eficienței energetice depinde și de materialele din care a fost ridicată clădirea: cărămidă sau beton. Lucrările de reabilitare a celor 58 de blocuri începute în această toamne se vor finaliza în primăvara anului 2019.