Dezechilibre salariale de gen în Uniunea Europeană
Femeile din Uniunea Europeană câștigă în continuare cu 16,2 %, în medie, mai puțin decât bărbații.
Felicia Ristea, 31.10.2018, 08:18
Femeile din Uniunea Europeană câștigă în continuare cu 16,2 %, în medie, mai puțin decât bărbații. Anul acesta, Ziua Europeană a Egalității Salariale cade pe 3 noiembrie. Această dată marchează momentul din an în care, deși anul de muncă nu s-a încheiat, până la sfârșitul acestuia mai rămânând 16 %, femeile încetează, în mod simbolic, să mai fie plătite, ceea ce nu se întâmplă în cazul colegilor lor bărbați. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a propus o directivă destinată să contribuie la egalitatea salarială de gen. Pachetu legislative conține recomandări pentru guvernele naționale și propuneri legislative.
Comisarul Vera Jurova: Diferența de salarizare, remunerarea mai scăzută a femeilor în raport cu bărbații este, în primul rând, incorectă. Pentru muncă agală ar trebui să fie salariu egal. Este o risipă în economie! 60% din absolvenții de facultăți din Uniunea Europeană sunt femei. Asta ar trebui să însemne locuri de muncă mai bune și salarii mai mari. În Europa, femeile câștigă cu 16,2 % mai puțin decât bărbații. Această diferență de remunerare dintre femei și bărbați nu este nedreaptă doar în principiu, ci și în practică, și face ca femeile să se afle într-o situație de precaritate pe toată durata carierei lor profesionale și chiar mai mult după pensionare, decalajul de pensii între bărbați și femei fiind de 36,6 %. Pachetul de propuneri pentru crearea unui echilibru între muncă și viața de familie privește susținerea financiară a familiei văzută ca o investiție. O noutate în legislația Uniunii este concediul paternal de 10 zile. O altă premieră este perioada de concediul parental de câte 4 luni minimum pentru ambii parteneri, netransferabilă și încă 5 zile libere pe an pentru îngrijitori. Avem o serie întreagă de propuneri legislative care privesc flexibilitatea programului și încurajăm angajatorii să ofere aceste soluții. Noile date din Eurobarometru ne arată că un european din trei nu a putut să-și ia concediul anul trecut din motive familiale și doar patru bărbați din zece și-au luat (sau intenționează să își ia) concediu pentru creșterea copilului. Această situație nu este nici corectă şi nici nu poate continua.
Comisia a lansat un Plan de acțiune al UE privind combaterea diferenței de remunerare între femei și bărbați pentru perioada 2018-2019. În noiembrie va fi lansată și o consultare publică online.