Cum scăpăm de plastic. De la directiva UE, la comportamentul consumatorului
Dacă nu schimbăm modul în care este produs şi folosit plasticul, până în 2050, oceanele vor avea mai mult plastic decât peşte, afirmă prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Cristina Ghelasie, 11.07.2018, 13:17
Ca să prevenim consumul de plastic trebuie să ne uităm în primul rând la consumul propriu, apoi la ceea ce putem produce singuri acasă.
Irina Breniuc, reprezentant ONG #ZeroWasteRomânia: “Atunci când facem cumpărăturile, înainte de a porni spre supermarket, ar trebui să ne gândim “Ce am nevoie?”, astfel încât eu să-mi iau de acasă nişte recipiente, care să mă ajute pe mine să transport alimente vrac şi să mă întorc acasă doar cu recipientele cu care am plecat, fără să generez deşeuri. Apoi, la produsele cosmetice, de exemplu, la produsele de îngrijire personală sau la produsele de curăţenie, există reţete pe internet cum le poţi fabrica singur, reducând, în acest fel, impactul pe care l-ar avea asupra sănătăţii”
Dacă aceasta este soluţia la nivel personal, în propria locuinţă, avem nevoie şi de soluţii mai ample. Este ştiut că, în calitate de cetăţeni europeni, putem cere autorităţilor să dezvolte soluţii pentru a evita generarea plasticului.
Orice primărie poate acorda finanţări, prin scheme de ajutor de stat, magazinelor vrac sau atelierelor de reparaţii, spun ONG-urile de mediu. Cu alte cuvinte, ar fi o revenire la vechile meşteşuguri tradiţionale, fără a uita de rolul esenţial al municipalităţii în implementarea colectării separate a deşeurilor la sursă.
În încercarea de a reduce poluarea, Comisia Europeană a propus interzicerea a 10 produse de unică de folosinţă din plastic. Până la aplicarea efectivă a măsurilor anti-plastic, mai avem de aşteptat, lucru acesta se poate întâmpla abia după 6 ani de la transpunerea directivei în legislaţia naţională.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, avertiza: “Dacă vrem să facem ceva în privinţa utilizării plasticului, interzicerea lui nu este o soluţie. Aşa că mai bine am dezvolta o economie, unde va fi profitabil pentru toată lumea să refolosească plasticul. Ceea ce vreau să vă propun este: “Schimbaţi-vă obiceiurile!” Şi am să vă ofer un exemplu banal: mulţi dintre voi aveţi copii, cum am şi eu, dacă le explicaţi copiilor voştri că atunci când folosesc un pai din plastic, nu este nevoie decât de câteva secunde ca să fie produs şi… cât îl vor folosi? … poate 5-10 minute, pentru ca apoi să fie nevoie de 500 de ani pentru a se descompune. Dacă îi spuneţi asta copilului vostru, sigur nu va mai dori paie, va căuta altceva.”
Următorul pas a fost interzicerea producerii pungilor din plastic cu mâner, lucru care se aplică în România de la 1 iulie, iar de la 1 ianuarie 2019 nu vom mai vedea asemenea pungi nici în supermarketuri.