Consultanţă pentru proiectele cu fonduri europene
Reuşita unui proiect de finanţare cu fonduri europene depinde în bună măsură de calitatea prestaţiei consultantului. Dacă nu-şi cunoaşte, sau nu-şi face bine meseria, proiectul ori va fi respins la evaluare, ori va fi depus prea târziu.
Dan Horea, 29.11.2019, 09:17
Reuşita unui proiect de finanţare cu fonduri europene depinde în bună măsură de calitatea prestaţiei consultantului. Dacă nu-şi cunoaşte, sau nu-şi face bine meseria, proiectul ori va fi respins la evaluare, ori va fi depus prea târziu. Iată o privire dinspre tabăra consultanţilor asupra afacerilor cu fonduri europene.
Dl. Doru Ţiţ este managerul unei firme clujene care se ocupă cu acest gen de consultanţă încă din 2005. Şi-a format o echipă eficientă, cu care creşte consistent şansele de succes ale proiectelor.
L-am întrebat cine şi în ce condiţii poate deveni specialist în domeniu.
-Nu se solicită nici măcar diploma de manager de proiect sau diploma de expert accesare, pur şi simplu trebuie să aibă experienţă şi să ştie cum se fac proiectele europene.
-Ce criterii trebuie să aplice beneficiarii când îşi aleg un consultant?
-Portofoliul de clienţi îţi spune dacă acea persoană sau acea firmă este serioasă pe piaţă. Există mii de firme în domeniul consultanţei, unde media de angajaţi este de una-două persoane. Doi la mână, beneficiarul trebuie să analizeze şi tipul de proiecte în care acea firmă are experienţă.
Există companii setate pe partea de autorităţi publice locale, proiecte de infrastructură, altele sunt setate pe mediul privat. Oricum, trebuie studiate şi părerile altor beneficiari care au lucrat cu consultantul respectiv.
-În ce măsură contează în succesul unui astfel de consultant relaţia personală cu anumiţi factori decidenţi?
-Acesta este unul din miturile de pe piaţa de consultanţă. Într-adevăr, până prin 2010 conta, dar, la momentul actual, cel puţin la proiecte sub 2 milioane de Euro, aceste relaţii nu au vreun impact.
-Care sunt cele mai solicitate domenii pentru consultanţă?
-Noi avem, în prezent, peste 620 de proiecte în lucru. Multe sunt pe partea de Capital Uman, pe POCU, dar sunt foarte multe pentru afaceri propriu-zise: fotografie, organizarea de evenimente, service auto, coafură, producţie mobilă, pompe funebre, chiar şi toalete ecologice.
-Cu cine se lucrează mai bine în calitate de consultant? Cu mediul privat sau cu autorităţile publice?
-Noi nu mai lucrăm de 7 ani cu autorităţile publice locale, iar cu mediul privat este categoric mai bine.
A fost Doru Ţiţ, managerul unei firme clujene de consultanţă în atragerea de fonduri europene.