Competiţia Şcoala Europeană, la Reşiţa
În municipiul Reşiţa a avut loc, săptămâna trecută, Competiţia naţională Şcoala Europeană, la care au participat 135 de unităţi de învăţământ din toată ţara.
Sebastian Dragomir, 09.04.2019, 11:54
În municipiul Reşiţa a avut loc, săptămâna trecută, Competiţia naţională Şcoala Europeană, la care au participat 135 de unităţi de învăţământ din toată ţara.
Judeţul Caraş-Severin a fost ales să fie gazda de anul acesta al celei mai importante competiţii destinate tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale. La eveniment a participat şi secretarul de stat al Ministerului Educației Naționale, Ionel-Florian Lixandru. El spune că tot mai multe şcoli doresc să se implice în proiecte europene:
Compeţia Şcoala Europeană a devenit din ce în ce mai importantă pentru unităţile de învăţământ şi reprezintă o formă de motivare pentru a se implica în proiecte şi programe europene şi totodată o formă de diseminare a exemplelor de bună practică care vor fi declarate câştigătoare, care au fost declarate câştigătoare în ediţiile anterioare şi totodată un exemplu de urmat pentru cei care îşi doresc să acceadă la acest titlul de Şcoală Europeană.
Odată obținut, certificatul Școală Europeană este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut. În momentul de faţă, în Caraş-Severin sunt două unităţi de învăţământ care au acest titlu. Profesorul Adina Tâmpa de la Şcoala gimnazială nr 2 din Reşiţa, spune că există avantaje evidente atât pentru elevii implicaţi în proiecte europene, cât şi pentru cadrele didactice coordonatoare.
Am început în anul 2011 şi am obţinut pentru prima dată titlul de Şcoală Europeană. Am reuşit şi în 2014, respectiv în 2017, urmând ca anul viitor să intrăm din nou în competiţie. Prin intermediul acestor proiecte şcolare finanţate de Uniunea Europeană ne-am dezvoltat foarte mult, pe toate palierele. Atât didactic, cât şi cultural. Primii şi cei mai importanţi în acest proces au fost elevii cu care am mers în străinătate, dar a contat şi dezvoltarea noastră ca şi cadre didactice pentru că am avut nenumărate ocazii să facem schimburi de experienţă cu profesori din alte ţări.
Competiția națională Școală Europeană este una dintre inițiativele Ministerului Educației Naționale recunoscută de instituțiile europene ca un exemplu de bună practică, prin care instituțiile guvernamentale naționale sprijină instituțiile europene pentru punerea în practică și dezvoltarea politicilor europene din domeniu.
Prin acest demers, lansat în 2004, Ministerul Educației Naționale a încurajat și a motivat participarea unităților de învățământ preuniversitar din România la programele europene din domeniul educației și formării profesionale și a contribuit la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației.