Combaterea discursurilor instigatoare la ură
Asociaţia Nevo Parudimos din Reşiţa a devenit membră a unui consorţiu finanţat de Uniunea Europeană şi organizaţia Google pentru a combate discursul instigator la ură faţă de rromi.
Sebastian Dragomir, 23.07.2020, 09:33
10 țări, 150 de studii de caz, grile de monitorizare, cursuri de formare, rapoarte comparative, toate pentru a lupta impotriva urii, a violenței online, impotriva rasismului propagat pe platformele de social media.
Consorțiul este format în cadrul unui proiect internațional derulat de către ERGO (European Roma Grassroots Organisations), una dintre cele mai active și incisive rețele de organizații non-guvernamentale ale romilor, un partener constant al Comisiei Europene în analiza și implementarea politicilor privind incluziunea și drepturile romilor la nivel european.Unul din rezultatele proiectului va fi elaborarea unui Raport evaluativ la nivelul UE care va fundamenta politica Google în vederea combaterii manifestărilor de agresiune online. Această componentă va fi coordonată din partea Asociației Nevo Parudimos de către Ileana Rotaru, conf. univ. la Universitatea de Vest din Timișoara:
Asistăm la exacerbarea violentă a manifestărilor anti-sociale față de minorități. În mod cu totul special minoritatea romă în Europa este unul dintre grupurile etnice vizibil supus diferitelor forme de hărțuire și violență de-a lungul timpului. Cu o populație de aproximativ 12 milioane de persoane, romii trăiesc în proporție de 80% în sărăcie, iar una din 3 persoane nu dorește să aibă vecini romi. În acest context, anti-gipsismul reprezintă o formă de rasism subtilă și în același timp intensă care se întâlnește în spațiul public (în mass-media și pe platformele online de socializare), dar și sub forme adânc înrădăcinate în mentalul colectiv prin care se fundamentează acțiuni de discriminare și excluziune socială pentru toate grupurile de vârstă, statut și gen ale minorității rome.
Proiectul se va derula în 10 state europene (România, Bulgaria, Cehia, Spania, Ungaria, Franța, Italia, Ucraina și Macedonia de Nord), pe o perioadă de 2 ani și va dezvolta și implementa instrumente de monitorizare a discursului instigator la ură în mediul online, prin activități de formare a tinerilor și de conștientizare a impactului negativ al acestei forme de manifestare agresivă online.
Proiectul are o finanțare de 1,2 milioane de euro de la Uniunea Europeană și Google.org.