Cinci proiecte cu fonduri europene la Giarmata
Comuna Giarmata a reușit să atragă fonduri europene pentru 5 proiecte ce vor duce la dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor din localitate.
Felicia Ristea, 25.06.2020, 15:44
Comuna Giarmata din județul Timiș a reușit să atragă fonduri europene pentru desfășurarea a 5 proiecte ce vor duce la dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor din localitate. Este vorba despre asfaltarea a 30 de străzi din comuna Giarmata, introducerea apei și a canalizării într-un cartier de 500 de locuri de casă, construirea unei grădinițe de 120 de locuri, modernizarea căminului cultural și realizarea unor drumuri agricole în valoare de 1 milion de euro. Detalii, Felicia Ristea, Radio Timișoara.
Aflată la 10 km de Timișoara, comuna Giarmata primește tot traficul ce se descarcă de pe autostrada A1. În plus, apropierea de aeroport și marile fabrici ce au nevoie de muncitori a dus la o dezvoltare accelerată a comunei. În prezent, în localitate se desfășoară un proiect transfrontalier cu o localitate din Serbia și alte 5 din fonduri europene pentru a crește nivelul de trai al locuitorilor ne spune primarul Virgil Bunescu:
Avem șase proiecte pe fonduri europene, 5 pe AFIR și unul transfrontalier România – Serbia. Este vorba de introducerea apei și canalizării într-un cartier de 500 de locuri de casă, 30 de străzi asfaltate, modernizare cămin cultural în comuna Giarmata în valoare de 500 de mii de euro, construirea unei grădinițe de 120 de locuri în valoare de 500 de mii de euro și este vorba de drumuri agricole în valoare de 1 milion de euro. Pe transfrontalier România – Serbia este vorba de 820 de mii de euro în cooperare cu localitatea Bor din Serbia, dotare cu mașini și utilaje Centru pentru Situații de Urgență din Giarmata. Cel mai mare este introducerea de apă și canalizare în cartierul de 510 locuri de casă în valoare de 2,5 milioane de euro, este un proiect foarte important pentru că dezvoltăm un cartier pentru tineri sub 35 de ani în care introducem toate utilitățile. Foarte, foarte important de asemenea cel care presupune asfaltarea în toată comuna. Închidem, practic, asfaltarea. Astea sunt foarte importante, și celelalte sunt importante, căminul , grădinița și drumurile agricole. Toate sunt în lucru, cel mai avansat este grădinița care este la 80% din lucrare, restul sunt undeva între 50% și 60% efectuate și cu termen până în toamnă de închidere a lucrărilor.
Cam pe jumătate din parcelele destinate pentru tineri au început deja să fie ridicate casele. În paralel, administrația locală introduce toate utilitățile necesare. Primarul Virgil Bunescu:
Acolo am introdus pe lângă apă și canalizare infrastructură care presupune introducerea gazului metan, introducerea curentului electric de tensiune înaltă în subteran, internet, telefonie și toate astea împreună fac un cartier nou și foarte atrăgător atât pentru tineri cât și pentru cei care sunt din alte localități.
350 de locuri de casă sunt exclusiv pentru tineri cu domiciliul în comuna Giarmata iar restul parcelelor sunt vândute pentru orice doritor. În plus, o altă veste bună în ceea ce privește infrastructura este că peste două săptămâni va demara proiectul de extindere la patru benzi a drumului ce face legătura între autostradă și Timișoara, drum ce trece pe teritoriul comunei Giarmata. Durata de finalizare a proiectului este de 16 luni.