Caraş-Severin-Proiecte pentru dezvoltarea rețelelor de apă potabilă și de colectare a apelor uzate
În primăvara acestui an, operatorul județean de apă și canal, Societatea AquaCaraș a semnat un contract de servicii pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire necesare ...
Sebastian Dragomir, 14.12.2020, 08:28
În primăvara acestui an, operatorul județean de apă și canal, Societatea AquaCaraș a semnat un contract de servicii pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire necesare proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Caraș – Severin/Regiunea Vest.
Recent, în cadrul unei întâlniri cadru, organizată de Consiliul Județean, Bogdan Ghițescu director general adjunct în cadrul Autorității de Management Program Infrastructură Mare, a anunțat depunerea proiectului de către AquaCaraș pentru finanțare, acesta fiind eligibil.
Factorii implicați în proiect ne-au surprins cu un progres foarte bun împreună cu consultantul. Mai mult, ne-au pus în fața faptului de a crea un mecanism anume, ca să poată să primească finanțare mai repede și să facem o legătură între Programul Operațional Infrastructură Mare și viitorul Program Operațional Dezvoltare Durabilă, a spus reprezentantul Ministerului Fondurilor Europene.
A fost un efort deosebit, de echipă, să putem să finalizăm acest proiect. Conducerea de la AquaCaraș, a venit cu solicitări precise care trebuiau respectate conform cererilor, a declarat Radu Păunescu, directorul firmei de consultanță:
Studiul de fezabilitate a fost acceptat de către operator și a fost transmis către Autoritatea de management. Ne așteptăm ca într-un viitor extrem de apropiat să putem să avem o formă acceptată de către Autoritatea de management. Solicitările operatorului au fost foarte clare și foarte concise, inclusiv Primăria Reșița, care s-a implicat activ, a beneficit de niște investiții pe zona de extinderi de rețele și de reabilitare rețele. A dorit să găsim soluțiile tehnice optime pentru ca costurile să fie cât mai ușoare pentru operator.
În cadrul proiectului, se propun investiții în aria de competență a mai multor autorități administrativ-teritoriale din Caraș-Severin, fiind definite 15 sisteme de alimentare cu apă în cele două municipii ale județului Reșița respectiv Caransebeș, în Bocșa, Oțelu Roșu, Moldova Nouă, Oravița, Băile Herculane, Anina, Teregova, Topleț, Grădinari, Greoni, Ticvani, Cârnecea și Secășeni.
Proiectul a vizat, de asemenea, reducerea pierderilor de apă din rețeaua de distribuție a apei potabile, reducerea infiltrațiilor în sistemul de canalizare și reducerea poluării mediului ca urmare a deversării în corpurile de apă a apei uzate netratate sau tratate necorespunzător.
În total, investiţiile se ridică la 175 de milioane de euro cu tot cu TVA. În aceşti bani, cea mai mare proporţie o deţin lucrările pentru sistemele de alimentare cu apă, urmând să se facă investiţii în cele 15 localităţi cărășene. În toate aceste localităţi, după implementarea proiectului, se urmăreşte un grad de conectare de 100%.
Perioada de implementare a proiectului este de 98 luni, respectiv până în februarie 2022.