Bani europeni pentru dotarea Spitalului de Boli Infecţioase din Cluj
Pandemia de Covid-19 a luat prin surprindere lumea medicală, atât prin numărul cazurilor, cât şi prin nevoile materiale specifice. Moment în care s-a dovedit, din nou, utilitatea banilor europeni.
Dan Horea, 14.05.2021, 08:30
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca (SCBI) a intrat din prima zi în confruntarea cu Covid-19. Evident, medicilor le lipsea experienţa, dar nici dotarea şi aprovizionarea instituţiei nu erau pe măsura noilor nevoi. Ca atare, imediat ce a fost posibil, conducerea spitalului a apelat la fonduri europene.
În prezent sunt disponibile 20 de paturi dedicate ATI, 70 pentru terapia intermediară, laboratoare de analize, un laborator de Anatomie Patologică, plus cabinete de medicină fizică şi Balneologie.
Managerul SCBI Cluj-Napoca, ec. Ioan Mureşan: De la începutul pandemiei am rulat peste 15.000 de pacienţi, cu un procent de supravieţuire ce depăşeşte 98%. La fel ca şi alte spitale, am accesat, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, fonduri pe Axa Prioritară 9, Protejarea Sănătăţii Populaţiei în Pandemie. Scopul era creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare, iar suma s-a ridicat la 47 milioane lei, necesari pentru achiziţia de echipamente medicale (32 milioane lei), consumabile şi echipamente de protecţie (15 milioane lei).
Noi am depus două proiecte, primul aprobat în iulie 2020, iar al doilea în decembrie. Pentru întocmirea proiectelor am format o echipă specializată. Cu regret o spun, ca manager de spital, că astfel de structuri nu sunt constituite într-o formă organizată, iar activitatea de accesare a fondurilor europene este ca o piramidă cu vârful în jos.