Bani europeni în sprijinul pacienţilor cu hepatite infecţioase
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca (SCBI) a reuşit o performanţă mai rară în sistemul public, anume să scrie, cu câţiva dintre doctorii şi economiştii săi, un proiect finanţat cu fonduri europene de aproape 10 milioane de lei
Dan Horea, 10.06.2021, 08:15
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca (SCBI) a reuşit o performanţă mai rară în sistemul public, anume să scrie, cu câţiva dintre doctorii şi economiştii săi, un proiect finanţat cu fonduri europene de aproape 10 milioane de lei, din care contribuţie proprie doar 200.000 lei.
Am întrebat-o pe dr. Doina Colcear, managerul proiectului, care a fost obiectul avut în vedere
Obiectul proiectului a fost formarea personalului medical – medici specialişti, rezidenţi în boli infecţioase, medici de familie şi asistenţi medicali – în prevenţia, diagnosticul şi tratamentul hepatitelor cronice B şi C. Este o temă prioritară impusă de UE în cadrul Programului Social European Capital uman 2014-2020.
Trebuie să recunosc că eu am scris acest proiect, cu ajutorul directorului medical din 2016, dr. Monica Muntean şi al managerului SCBI, Ioan Mureşan. Împreună am reuşit să creăm întreaga echipă şi să depunem acest proiect. A fost necesară implicarea părţii administrative şi întregii părţi medicale, deoarece este unul dintre cele mai ample proiecte pe care le-a avut SCBI până acum. Am depus proiectul iniţial în martie 2016, dar a trebuit să-l mai depunem de două ori, fiindcă se schimbaseră condiţiile şi formularistica. În septembrie 2017 am fost declaraţi câştigători, cu un punctaj foarte bun, iar în decembrie am semnat contractul de finanţare.
După demararea proiectului am avut peste 1200 de participanţi, din 19 judeţe, cu 43 de experţi din 5 instituţii, la care s-au adăugat şi alte persoane, incluse pentru temele orizontale: accesul în zona elevilor de liceu, grupurile defavorizate, grupuri de femei, adică am ajuns şi în populaţia generală.
Din fericire, am reuşit să ne realizăm cea mai mare parte a acţIunilor înainte de debutul pandemiei, iar după aceea am suspendat cursurile face to face, dar am continuat lucrul pentru Ghidurile necesare cursanţilor. Stările de urgenţă şi apoi de alertă ne-au permis prelungirea cu 6 luni a duratei proiectului, astfel încât finalul este în 10 iunie. Ne-am atins obiectivul de a avea cel puţin 1200 de cursanţi instruiţi şi certificaţi.