Autorităţile clujene în luptă cu marea de gunoaie din zona Pata Rât
În anul 2004, autorităţile clujene au fost informate de la Bruxelles că, fiind într-o ţară care va adera la UE, trebuie să lichideze focarul de infecţie şi poluare pe care-l reprezenta marea de gunoaie din zona Pata Rât.
Dan Horea, 26.05.2020, 09:16
În anul 2004, autorităţile clujene au fost informate de la Bruxelles că, fiind într-o ţară care va adera la UE, trebuie să lichideze focarul de infecţie şi poluare pe care-l reprezenta marea de gunoaie din zona Pata Rât.
Cum? Prin închiderea acelor depozite, ecologizarea lor şi construirea unui Centru de Management Integrat al Deşeurilor (CMID). Termen limită era anul 2010, iar sarcina de a gestiona proiectul îi revenea Consiliului Judeţean.
Numai că, în bunul nostru stil oriental, lucrările de-abia au început în 2010, pentru ca în primăvara lui 2013 să se blocheze, odată cu arestarea fostului preşedinte al C.J. Până în 2019 s-a lucrat foarte puţin şi doar preluarea şantierului de către Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca le-a impulsionat, lucru de înţeles dacă ne gândim că Regia va fi şi beneficiara noului CMID.
Vicepreşedintele C.J. Cluj, Vakar Istvan, despre drumul sinuos al acestei investiţii finanţată parţial cu bani europeni:
Proiectul a început acum 10 ani cu proiectare şi accesarea de fonduri europene. După aceea, inadvertenţe în proiectare, în dirigenţia de şantier, în execuţie. Trei mari concerne au dat greş, au intrat în procese şi au abandonat lucrările. Din păcate, unele firme chiar s-au obişnuit să abandoneze lucrările. Nici acum nu e totul 100% perfect, dar partea finanţată şi deja preluată este perfectă. Urmează darea în exploatare a instalaţiei de tratare mecano-biologică. Valoarea eligibilă pentru fonduri europene a întregului proiect este de 130 milioane lei, fără TVA, din care circa 100 milioane deja ne-au fost rambursate. Multe astfel de proiecte au dat greş în ţară, dar Clujul poate să răsufle liniştit din acest punct de vedere.
În total, CMID de la Cluj va cuprinde 3 celule, având o capacitate totală de 1.700.000 mc. În prezent, Clujul produce o medie de 200.000 mc de deșeuri pe an, însă o parte vor deveni compost, o altă parte vor merge la reciclare și doar o fracţiune va ajunge în depozitele propriu-zise. În aceste condiţii, Centrul ar putea acoperi nevoile Clujului pentru următorii 15-20 de ani.