Ziua Mondială fără Tutun
Un sfert dinte europeni sunt consumatori de tutun, însă Uniunea își propune să coboare cifrele la sub 5% în următoarele două decenii.
Lica Manolache, 31.05.2021, 18:33
În fiecare an, la data de 31 mai este marcată Ziua mondială fără tutun, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cu acest prilej, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a cerut o aplicare mai strictă a legislației UE privind tutunul.
Trebuie să ne asigurăm că legislația UE privind tutunul este aplicată mai strict, în special în ceea ce privește vânzările către minori și campaniile de renunțare la fumat. De asemenea, trebuie să țină pasul cu noile evoluții și să fie suficient de actualizată pentru a face față fluxului nesfârșit de noi produse din tutun care intră pe piață. Acest lucru este deosebit de important pentru a-i proteja pe cei mai tineri”, a spus Kyriakides.
Procent uriaș al îmbolnăvirilor de cancer cauzate de tutun
Comisarul a mai adăugat că tutunul este cel mai mare risc asupra sănătății care poate fi evitat, iar 27% din toate cancerele sunt atribuite consumului de tutun. Totodată, fumătorii mai vulnerabili în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19, iar riscul de a dezvolta boli grave și cel de deces este cu până la 50% mai mare.
Planul european de luptă împotriva cancerului, prezentat de Comisia Europeană, prevede obiective îndrăznețe în ceea ce privește reducerea consumului de tutun: Am stabilit un obiectiv foarte clar – crearea unei generații fără fum de țigară în Europa, în care mai puțin de 5% din oameni să consume tutun până în 2040. Aceasta ar fi o schimbare semnificativă în comparație cu cei aproximativ 25% din prezent. Iar reducerea consumului de tutun este crucială pentru atingerea acestui obiectiv. Fără consumul de tutun, nouă din zece cazuri de cancer pulmonar ar putea fi evitate”, a mai declarat Stella Kyriakides.
România, peste media UE la numărul de fumători
În România, 30,7% dintre adulţii cu vârsta de minimum 15 ani (40,4% bărbaţi şi 21,7% femei), adică 5,63 de milioane adulţi, au consumat curent (zilnic sau ocazional) tutun sub orice formă. Datele aparțin Studiului global privind tutunul la adulţi (GATS), publicat marţi de Ministerul Sănătăţii şi realizat prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA.
Datele mai arată că o treime din fumătorii români (33,5%) erau adulţi tineri, din grupa de vârstă 15-24 de ani. Cinci milioane dintre respondenți au spus că sunt fumători curenţi zilnic. Dintre aceștia, 3,2 milioane erau bărbaţi şi doar 1,8 milioane femei. Vârsta medie de iniţiere a consumului de tutun, între persoanele în vârstă de 20-34 ani, care au fost sau sunt fumători curenţi zilnic a fost 17,9 ani.