Ziua mondială fără mașini
Ziua mondială fără mașini vine cu campanii pentru drumuri mai sigure și un transport mai sustenabil.
Lica Manolache, 22.09.2023, 18:49
Pe 22 septembrie este marcată Ziua mondială fără maşini. Inițiativa își propune descurajarea, pe cât posibil, a circulației cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos sau utilizarea transportului în comun. Totodată, Ziua mondială fără automobile este un prilej pentru a atrage atenția asupra numărului mare de victime ale accidentelor rutiere
Potrivit datelor preliminate colectate din statute membre al UE, aproximativ 20.600 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere anul trecut. Datele indică o scădere de 10 puncte procentuale față de anul pre-pandemic 2019, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
În ultimii trei ani, cele mai mari scăderi ale fatalităților, de peste 30%, au fost raportate în Lituania și Polonia, în timp ce Danemarca a înregistrat o scădere de 23%. În schimb. numărul deceselor rutiere a crescut sau a rămas la același nivel în șase state membre: Irlanda, Spania, Franța, Italia, Țările de Jos și Suedia.
Numărul de victime în aciidentele rutiere din statele UE (2011-2021) / Sursa: Eurostat
România, statul UE cu cele mai multe victime la numărul de locuitori
Comparate cu datele complete din 2021, oferite de Eurostat, numărul victimelor în accidente rutiere a crescut în 2022 cu trei puncte procentuale (19.917 de decese în 2021). O medie a datelor din urmă cu doi ani indică o rată de 45 de decese la un milion de locuitori ai Uniunii Europene. Cea mai ridicată rată a morților în urma unor evenimente rutiere s-a înregistrat în România, de 93 de decese la un milion de locuitori, dublu față de media europeană.
Datele Eurostat mai arată peste jumătate dintre decesele rutiere (52%) au avut loc pe drumurile rurale, față de 39% în zonele urbane și 9% pe autostrăzi. Ocupanții mașinilor (șoferi și pasageri) au reprezentat 45% din toate decesele rutiere, în timp ce pietonii au reprezentat 18%, utilizatorii de motociclete cu două roți (motociclete și mopede) 19% și bicicliștii 9% din totalul persoanelor care și-au pierdut viața în accidente rutiere.
Numărul de decese în accidente rutiere la milionul de locuitori / Sursa: Eurostat
Campanii pentru drumuri mai sigure și mobilitate mai durabilă
Ca în fiecare an, Ziua mondială fără maşini a fost precedată de Săptămâna europeană a mobilităţii, o campanie inițiată de către Executivul comunitar. Evenimentul a fost marcat în 3.000 de oraşe din 50 de ţări. Accentul a fost pus pe mobilitatea durabilă şi eficientă din punct de vedere energetic.
Cu această ocazie Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: Deși orașele ocupă doar 4% din suprafața uniunii, 75% dintre cetățenii noștri le numesc acasă. Tranziția către soluții de mobilitate mai durabile şi mai eficiente înseamnă aer mai curat şi o conectivitate mai bună. 20 de orașe din România participă anul acesta la Săptămâna europeană a mobilității, printre care Sibiu, Tulcea sau Iași, dar și localități mai mici, cum ar fi Ineu, Buhuşi sau Almaş.
Totodată, pe 20 septembrie, Adina Vălean, împreună cu Jean Todt, reprezentantul special al Secretarului General al ONU pentru siguranţa rutieră, comisarul Vălean şi actriţa Michelle Yeoh, câştigătoare a premiului Oscar, au lansat campania globală Make a Safety Statement.
Campania se va desfășura peste 1,000 de oraşe din 80 de ţări, pe durata a doi ani, și își propune să contribuie la reducerea numărului victimelor accidentelor rutiere. La nivel mondial, aproximativ 1,3 milioane de persoane își pierd viața în accidente rutiere și alte 50 de milioane sunt rănite anual.
Săptămâna europeană a mobiltității 2023 (video în limbe engleză)