Ziua Internaţională pentru eradicarea sărăciei
România se numără printre cele trei state ale UE care sunt grav afectate de riscul de sărăcie și excluziune socială.
Lica Manolache, 21.10.2018, 18:04
Ziua Internaţională pentru eradicarea sărăciei este marcată în fiecare an în data de 17 octombrie. România este unul dintre cele trei state mebre UE puternic afecate de sărăcie. Datele Eurostat arată că peste 7 milioane de români, respectiv 35,7% din populație, sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziunii socială. România se află la mare depărtare de media UE care indică un procent de 22,5% dintre europeni. Grecia se află cu un procent în fața țării noastre (34,8%), iar Bulgaria ocupă ultima poziție cu 38,9%
Deși cifrele arată o continuă diminuare a procentului de populație afectată, situația este îngrijorătoare pentru România. Astfel, 41,7% dintre minori și 33,2% dintre cei cu vârsta de peste 65 de ani se află în risc de sărăcie și excluziune socială. De asemenea. aproape 1 din 5 angajați români (18,9%) se află în risc de sărăcie, un procent dublu față de media europeană (9,6%).
1 din 5 români nu își poate plăti facturile
O familie cu doi salariaţi şi doi copii, cu salariul minim pe economie, nu poate trăi. Statutul de angajat nu oferă o protecţie reală faţă de riscul de sărăcie. Noi avem o economie a cărui principal avantaj competitiv este costul scăzut al forţei de muncă. Chiar şi investiţiile străine care s-au făcut în ultimii ani în România au fost, de fapt, atrase de mâna de lucru ieftină, a declarat sociologul Mircea Kivu, pentru ziarul Adevărul.
Sărăcia afectează grav 19,7% dintre români, astfel că aceștia nu își pot plăti facturile și nici nu pot să își încălzească locuințele în mod adecvat. Prin comparație, media europeană la acest capitol este de 6,9%, informează Comisia Europeană, care a decis ca focusul Zilei Internaționale pentru eradicarea sărăciei din acest an să fie sărăcia energetică.
Populația din statele UE aflată în risc de sărăcie și excluziune socială, în 2017 (Sursa: Eurostat)
Campanie pentru reducerea facturilor de energie
Tot datele Eurostat pentru anul trecut mai arată că, la nivelul Uniunii Europene, 112,9 milioane de persoane trăiau în gospodării cu risc de sărăcie sau excluziune social, ceea ce reprezintă 22,5% din populația Uniunii, cu un procent în scădere față de anul 2016. De aceea, Comisia Europeană a lansat, în această primăvară, Observatorul Sărăciei Energetice în UE, care oferă o resursă ușor de accesat pentru promovarea angajamentului public în acest domeniu.
Totodată, inistiuția a derulat și o campanie de conștientizare în mai multe state mebre printre care și România. Campania își propune să ajute utilizatorii casnici să-și reducă facturile de energie, fără costuri sau cu investiții minore. De asemenea, Comisia dorește să încurajeze proprietarii să investească în îmbunătățirea locuințelor.
Principalul mesaj al campaniei este că măsurile de economisire a energiei vor fi benefice nu doar bugetului familiei, ci și protecției mediului înconjurător, pe termen lung, a declarat Věra Jourová, comisar european pentru justiţie, protecţia consumatorului şi egalitate de gen.