Ziua internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri
Aproape o treime dintre cetățenii UE au consumat cel puțin o dată substanțe ilicite.
Lica Manolache, 26.06.2021, 16:39
Ca în fiecare an, la 26 iunie a fost marcată Ziua internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri, menită să crească gradul de conştientizare privind problema majoră pe care o reprezintă pentru societate drogurile ilicite.
Cu ceastă ocazie, Consiliul UE a publicat pe conturile de socializare ale, date potrivit cărora peste 83 de milioane de europeni cu vârsta cuprinsă 15 şi 64 de ani, respectiv 29% din populația UE, de ani au folosit droguri interzise de lege cel puțin o dată în viață.
Numărul de cetățeni UE (15-64 de ani) care au consumat stupefiante în 2019
Canabisul, cel mai consumat drog
În același segment de vârstă, estimările pentru anul 2019 arată că 22,2 milioane de cetățeni europeni au consumat canabis, iar 3,5 milioane au consumat cocaină. MDMA sau ecstasy a fost consumat de 2,6 milioane dintre cetățenii comunitari, iar amfetaminele de către 2 milioane de europeni.
De menționat că, mai multe state UE au legalizat consumul de canabis în scopuri medicale sau în scop recreativ.
Potrivit aceleiași surse, în statele UE există un număr de circa 1 milion de consumatori de substanțe opiacee de mare risc. De altfel, 26% dintre cererile de tratament pentru consumul de droguri au avut drept cauză folosirea heroinei și a altor opiacee. Peste 5.000 de persoane au decedat din cauza unei supradoze de stupefiante în 2019, an în care au fost descoperite 46 de noi substanțe psihoactive.
Statele membre au capturat cantități uriașe de droguri în 2019: 613 tone de canabis, 213 tone de cocaină, 17 tone de amfetamine. De asemenea, au mai fost sechestrate aproape 8 tone de heroină, MDMA și ecstasy sub formă de tablete (4,6 milioane) sau prafuri (2,2 milioane de tone).
Consumul de droguri de mare risc, decese și tratamente ale dependenței în 2019
Consum de droguri mai mic în România față de alte state UE
România se numără printre ţările cu cel mai scăzut consum de droguri din Europa, potrivit unui studiu al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) care arată că cele mai consumate droguri ilicite în ţara noastră sunt noile substanţe psihoactive (NSP), canabisul, cocaina, medicamentele fără prescripţie medicală și ecstasy. Cele mai scăzute valori ale consumului de droguri în România sunt înregistrate pentru heroină, LSD, amfetamine, solvenţi/inhalante, mai arată studiul realizat în 2019.
“Consumul experimental (cel puţin o dată în viaţă), la nivelul populaţiei generale, este de 10,7%. Prevalenţa în ultimul an (consumul recent) este de 6%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună (consumul actual), se observă o prevalenţă de 3,9%, se arată într-un comunicat al ANA, citat de Agerpres.