Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului
În fiecare an, pe 27 ianuarie, este comemorată Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului, prilej cu care liderii europeni au transmis mesaje împotriva antisemitismului și al negaționsimului
Lica Manolache, 27.01.2021, 20:20
Liderii europeni au transmis mesaje cu prilejul comemorării a 76 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care circa șase milioane de evrei au fost ucişi.
Angela Merkel, “profund rușinată” de crimele naziștilor
Un puternic mesaj a venit din partea cancelarului german Angela Merkel care a afirmat că Germania are “responsabilitatea perpetuă” de a nu lăsa să piară amintirea victimelor acestuia şi s-a declarat “profund ruşinată” de atrocităţile comise de nazişti.
În cadrul unui eveniment organizat de Alianţa pentru comemorarea Holocaustului, ONU şi UNESCO, Merkel a îndemnat la combaterea „cu fermitate atât a antisemitismului făţiş cât şi a celui disimulat, atât a negării cât şi a relativizării Holocaustului”, precum şi la vigilenţă „pentru a nu lăsa loc antisemitismului şi rasismului”, trasmite agenția dpa, citată de Agerpres..
Comisia Europeană va propune o strategie privind combaterea antisemitismului
Și liderii principalelor instituții europene au adus un omagiu victimelor Holocaustului. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a subliniat în mesajul său că antisemitismul, care a condus la Holocaust, nu a dispărut nici astăzi. “Şi mai îngrijorător este că, în contextul pandemiei, se observă o creştere a denaturării şi negării Holocaustului”, a transmis șefa Executivului comunitar.
Ursula von der Leyen a anunțat că, în acest an, Comisia Europeană va prezenta o strategie privind combaterea antisemitismului şi promovarea vieţii evreilor în Europa. „Europa prosperă atunci când comunitatea sa evreiască şi alte minorităţi pot trăi în pace şi armonie”, a spus preşedinta Comisiei.
Astăzi ne amintim că acum 76 de ani porțile lagărului Auschwitz-Birkenau se deschideau, scoțând la iveală ororile genocidului nazist. Ceea ce s-a întâmplat în acel lagăr de concentrare și în toate celelalte fabrici ale morții s-a răspândit de-a lungul Europei, ne responsabilizează, având obligația de a veghea și de a menține memoria vie. Așa cum a scris și Primo Levi (n.r. supraviețuitor italian al Holocaustului), <
La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis că amintirea tragediei Holocaustului este o datorie morală și istorică. Din 1945, cei care au supraviețuit masacrului, nu au rămas tăcuți. Au depus mărturie. Ei răspândesc lumina amintirii și a speranței la generațiile viitoare. În curând, nu vor mai exista supraviețuitori care să depună mărturie. Această datorie solemnă va trece, așadar, către noi, generațiile următoare”, a spus șeful Consiliului European.
Charles Michel, a mai subliniat faptul că europenii au responsabilitatea să îndeplinească această obligație și că antisemitismul de astăzi este intolerabil: Holocaustul a fost orchestrat pe teritoriul european. Pe pământul european s-a alimentat ura evreilor. În mod tragic, această ură continuă prea des astăzi. Nu vom tolera niciodată ca evreii să se teamă pentru siguranța lor în Uniunea Europeană.”
Charles Michel: Nu vom tolera ca evreii să se teamă pentru siguranța lor în UE”