Violența împotriva femeilor în România și UE
Pe 25 noiembrie este marcată Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor.
Lica Manolache, 24.11.2018, 13:30
Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor este marcată în fiecare an, pe 25 noiembrie. Cu acest prilej, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii au lansat o declarație comună pentru a reitera angajamentul pentru lupta cu violenței împotriva femeilor atât în societate, cât și în spațiul privat.
Violenţa împotriva femeilor este prezentă peste tot: acasă, la locul de muncă, în şcoli şi universităţi, pe stradă, în transportul public şi în mediul online. Violenţa poate lovi orice femeie, afectându-i viaţa de zi cu zi şi împiedicând-o să participe pe deplin în cadrul societăţii”, se arată în declarația comună.
Conform datelor Eurostat, 80% dintre victimele traficului de persoane din UE sunt femei și aproape una din două femei din statele membre s-au confruntat cu acte de hărţuire sexuală verbală, fizică sau online.
Confrom declarației, la nivel mondial, cel puţin 200 de milioane de femei şi de fete au fost supuse mutilării genitale, care este practicată în continuare în aproximativ 30 de ţări. Femeile migrante sunt în mod special vulnerabile acestui tratament şi sunt mai expuse abuzurilor sau violenţei.
Zeci de mii de femei abuzate anul trecut, în România
în România, un cazul recent al unei tinere lovite și jefuite într-un imobil de locuințe din Alba-Iulia a șocat opinia publică și a fost puternic mediatizat și distrubuit în rețelele sociale. Cazul atrage atenția asupra violenței crescute asupra reprezentantelor sexului feminin din țara noastră. Anul trecut, 46 de femei și 6 fete au fost ucise, numărul victimelor fiind de circa două treimi din totalul de 84 de omoruri raportate, conform Poliției Române citate de violentaimpotrivafemeilor.ro.
Totodată, 73 de femei și 93 de fete minore au fost victime ale vilourilor, în 2017. Pe lângă acestea, au mai fost raportate peste 20.000 de fapte de loviri și alte violențe comise între membrii familiei. Dintre acestea, 15.584 au fost fapte de agresiune asupra femeilor (76%), și peste 500 asupra minorelor.
Campanie pentru eliminarea violneței împotriva femeilor (video în limba engleză):
Măsuri pentru eradicarea violenței
Uniunea Europeană continuă să ia măsuri pentru concrete pentru eradicarea violenței asupra femeilor, iar rezultatele încep să se vadă: În ultimii doi ani, am sprijinit peste 1,5 milioane de fete şi de femei oferindu-le servicii de protecţie şi îngrijire legate de mutilarea genitală a femeilor. 3 000 de comunităţi, reprezentând 8,5 milioane de persoane, au anunţat public că renunţă la această practică. Cu privire la căsătoria minorilor, UE a reuşit să sensibilizeze peste 1,6 milioane de persoane prin iniţiative menite să schimbe atitudinile şi practicile legate de drepturile fetelor.
Trebuie să schimbăm percepţia greşită potrivit căreia hărţuirea sau violenţa la adresa femeilor este un comportament normal şi acceptabil. Avem cu toţii responsabilitatea de a spune nu, de a respinge în mod deschis actele de violenţă sau hărţuire şi de a sprijini victimele”, se mai arată în declarația comună.