Va putea UE impună embargou asupra petroului importat din Rusia?
Uniunea Europeană a anunțat un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei car include și embargoul asupra importurilor de petrol din Rusia, însă nu toate statele membre sunt dispuse să adopte măsurile.
Lica Manolache, 11.05.2022, 16:54
Uniunea Europeană a anunțat săptămâna trecută al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include și stoparea importurilor de petrol, în următoarele șase luni. Noul set de sancțiuni trebuie aprobat, conform procedurii, de către toate cele 27 de state membre. Imediat după publicarea documentului cu privire la noile sancțiuni au început negocierile între statele membre, deoarece unele state sunt nemulțumite de forma inițială a documentului. Grecia, Cipru şi Malta nu ar fi de acord cu măsura prin care se interzice tancurilor petroliere din UE să mai transporte țiței rusesc.
Bani pentru infrastructura petrolieră a statelor din Estul Europei
Potrivit unor surse de la Bruxelles, citate de agenția Reuters, Comisia Europeană analizează și variantă de a oferi mai mulți bani statelor membre din Europa de Est, sume ce trebuie folosite pentru modernizarea infrastructurii petroliere. Între statele est-europene, Ungaria pare cel mai greu de convins. Mai mult, statul vecin României a blocat până în prezent embargoul deoarece economia Ungariei este dependentă de importurile de țiței din Rusia. 65% din petrolul consumat în Ungaria este importat, în prezent, din Federația Rusă.
Drept urmare, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mers luni la Budapesta unde a discutat cu premierul Viktor Orban. La finalul cinei de lucru organizată la Mănăstirea Carmelitană din capitala Ungariei, Ursula von der Leyen a afirmat că s-au făcut progrese în direcția impunerii unui embargou asupra importurilor de petrol rusesc iar dialogul cu premierul maghiar a contribuit la elucidarea anumitor puncte referitoare la sancțiuni și la securitatea energetică”, relatează AFP, citat de Agerpres.
Ministrul de externe maghiar: Actuala propunere a Comisiei echivalează cu o ‘bombă atomică’
Progresele au fost subliniate și de ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, care a ținut să sublinieze că până la unda verde de la Budapesta pentru embargou mai este cale lungă. Am făcut progrese, aș spune chiar că am reușit să facem un mic pas înainte, dar mai trebuie să discutăm mult pentru a produce o evoluție a poziției europene, deoarece nu putem permite să se impună poporului ungar plata costurilor acestui război”, a spus Szijarto într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare.
Șeful diplomației maghiare a mai transmis că, în actuala formă, propunerea Comisiei privind interzicerea importurilor de țiței din Rusia nu poate fi acceptată de către Budapesta: Așteptăm o soluție nu doar cu privire la transformarea rafinăriilor noastre care ar costa sute de milioane de dolari, nu doar cu privire la creșterea capacității conductei petroliere din Croația către Ungaria care ar costa de asemenea sute de milioane de dolari, ci și cu privire la viitorul economiei ungare, întrucât, așa cum am mai spus, actuala propunere echivalează cu o bombă atomică.”
După discuțiile din capitala Ungariei, șefa Executivului european a anunțat o videoconferință cu cu alți actori din regiune” pentru întărirea cooperării regionale în infrastructurile petroliere”.