Va avea România ambasadă la Ierusalim?
Discuția despre mutarea ambasadei României la Iersualim blochează dialogul dintre coaliția de guvernare și președinție:
Lica Manolache, 30.04.2018, 09:25
Statele Unite Ale Americii urmează să își deschidă ambasada de la Iersualim pe 14 mai. Decizia a fost luată în luna decembrie a anului trecut când președintele SUA, Donald Trump, a recunoscut oraşul Ierusalim drept capitala statului Israel. În timp ce oficialii instituțiilor europene continuă să susțină că țările membre UE nu își vor muta ambasadele de la Tel Aviv, Cehia și România tind să se alăture demersului inițiat de Casa Albă.
Cehia vrea ambasadă la Ierusalim
Președintele ceh Milos Zeman a afirmat, miercuri, că ambasada Cehiei va fi mutată la Ierusalim în în trei etape. Prima este redeschiderea un consulatului onorific la Ierusalim în luna mai. Deschis la începutul anilor 1990, consulatul onorific a fost închis în urmă cu doi ani, după decesului consulului onorific, a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului ceh de Externe, Michaela Lagronova, pentru AFP. După deschiderea consulatului, vor fi transferate sediile altor reprezentanţe, inclsuiv un Centru Ceh, iar la final va fi relocată ambasada.
La București, discuția despre mutarea ambasadei a creat un conflict între guvern și administrația prezidențială. La câteva zile după ce coaliția de guvernare a anunțat un memorandum privind mutarea misiunii diplomatice la Ieruslaim, premierul Viorica Dăncilă împreună cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au plecat într-o vizită în Israel unde s-au întâlnit, separat, cu premierul Benjamin Netanyahu. Șeful Executivului isrealian a mulțumit omoloagei sale pentru sprijin, în speranța că actuala coaliție de guvernare va reuși să obțină mutarea misunii diplomatice românești la Iersualim.
Dăncilă cere mutarea ambasadei, Iohannis îi cere demisia
Viorica Dăncila a avut o întervedere și cu președintele Israelului, Reuven Rivlin, în urma căreia a declarat: “Avem consultări pe această temă cu toate instituţiile din România. Este dorinţa noastră, dar din nefericire, nu beneficiem de susţinerea tuturor părţilor, aşa cum ne-am dori.”
Rămas în țară, președintele Klaus Iohannis a reamintit că președinția este responsabilă cu direcția politicii externe, ci nu guvernul, iar România va avea aceeași poziție cu restul blocului comunitar în ceea ce privește misiunile diplomatice din Israel. De altfel, șeful statului român a încercat să aibă o întâlnire cu premierul Dăncilă pe tema mutării ambsadei, dar și să medieze tensiunile dintre Executiv și Banca Națională a României, însă prim-ministrul a refuzat dialogul, acuzând că este trasă la răspundere de președinte precum un elev de către profesor. Refuzul a tensionat la maximum relația dintre Palatul Victoria și Palatul Cotroceni, iar președintele Iohannis a cerut public demisia premierului social-democrat.
Mogherini: Niciun stat UE nu își mută amabsada de la Tel Aviv
Înainte de vizita Dăncilă-Dragnea în Israel, președintele Iohannis a asigurat Bruxelles-ul că România nu își va schimba conduita în ceea ce privește ambasada României de la Tel Aviv. “În timp ce în presă am văzut informații care indică o astfel de mutare (a ambasadei RO), notăm in același timp declarația președintelui României de astăzi, ce confirma faptul că poziția României rămâne neschimbată. Uniunea Europeană sprijină cu fermitate soluţia celor două state, soluție care ar trebui găsită prin discuții directe între părți, cu Ierusalimul ca viitoarea capitală a ambelor state. În conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate al ONU (478), delegația Uniunii Europene și toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene se află în Tel Aviv”, a fost răspunsul Comisiei Europene.
Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a reiterat, sâmbătă, că niciun stat membru al Uniunii Europene nu îşi va muta ambasada la Ierusalim. Mogherini a făcut declarația în timpul unei reuniuni desfăşurate la Bruxelles cu reprezentanţi ai Organizaţiei de Cooperare Islamică şi în prezenţa ministrului palestinian de externe, Riyad Malki, conform presei inetrnaționale.
Citește și Statutul Ierusalimului, o problemă pentru Uniunea Europeană