Unul din patru români nu își permite mese adecvate
Numărul persoanelor care nu își permit o masă adecvată continuă să crească în România, dar și la nivelul UE.
Lica Manolache, 13.07.2024, 19:01
Aproape unul din zece europeni (9,5% din totalul cetățenilor UE) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conțină carne, pește sau echivalentul vegetal o dată la două zile, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat. Cifrele sunt în creștere cu 1,2 puncte procentuale față de situația anul precedent.
Situație dramatică în rândul persoanelor aflate în risc de sărăcie
România înregistrează de departe cel mai mare procent al persoanelor care nu îşi permit o masă adecvată se în rândul celor 27 de state membre cu 23,3% din totalul populației. Și în țara noastră cifrele sunt cu 1,2% peste cele din 2022.
România este urmată de Bulgaria (19,9%), Slovacia (17,8%) şi Ungaria (14,7%). De cealaltă parte, statele cu cele mai mici procente ale populației care nu îşi permite o masă adecvată sunt: sunt Cipru (1,3%) și Portugalia (2,3%).
Cifrele sunt semnificativ mai mari în rândul europenilor aflați în risc de sărăcie, Astfel, 22,3% dintre europenii aflați în această situație nu îşi permiteau o masă adecvată anul trecute. Și aici se înregistrează o creștere de 2,6 puncte procentuale comparativ cu 2022.
În România, 40% dintre persoanele aflate în risc de sărăcie nu și-au permis mese adecvate în 2023, ceea ce înseamnă o scădere de trei puncte procentuale față de anul precedent. În rândul statelor membre, cel mai mari ponderi s-au înregistrat în Slovacia (45,7%), Ungaria (44,9%) și Bulgaria (40,2%) şi România (40%).
Capacitatea de a-și permite o masă cu carne, pui, pește sau echivalent vegetarian la fiecare două zile se numără printre elementele observate la nivelul gospodăriei pentru a calcula rata de deprivare materială și socială severă. Acesta este unul dintre indicatorii principali ai Pilonului european al drepturilor sociale – Tabloul de bord social al indicatorilor.
Această capacitate face parte din Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (SDG). Obiectivul de Dezvoltare Durabilă numărul 2 vizează Eradicarea foametei şi a tuturor formelor de malnutriție până în 2030.
Ponderea populație aflată în risc de săsrice care nu își permite mese adecvate / Sursa: Eurostat
Consumul individual efectiv în România, peste Spania sau Polonia
Alte date publicate de Eurostat în luna iunie arată că România se apropie de media UE la Consumul individual efectiv (AIC), un indicator al nivelului bunăstării gospodăriilor. Astfel, AIC a ajuns la 89% în 2023, cu mult peste valoarea satelor vecine, Ungaria (70%) și Bulgaria. România a avut o valoarea a AIC mai mare și decât cele din Polonia (86%), Spania și Portugalia (ambele cu 88%).
În același timp, zece state membre ale UE au avut un consum per capita mai mare decât media europeană. Cel mai mare s-a înregistrat în Luxemburg (138%), urmată de Ţările de Jos şi Austria (ambele cu 117%) și Germania (116%).