Uniunea Europeană, alături de Grecia în urma incendiului devastator
Incendiul din Grecia a ucis zeci de persoane și a produs importante pagube materiale, iar statele UE nu au ezitat să sprijine elenii.
Lica Manolache, 29.07.2018, 18:51
Cel puțin 88 de persoane au decedat și alte câteva sute au fost rănite în incendiile din apropierea capitalei Republicii Elene, Atena, din această săptămnă. Flăcările au distrus zone întregi de vegetație, locuințe și bunuri ale patrimoniului elen. Orașul Mati, situate la 30 de kilometri distanță de Atena, a fost distrus aproape în totalitate. Mii de case și sute de automobile au fost distruse în circa 20 de minute de la răspânirea incendiului.
Tsipras: Îmi asum responsabiltatea pentru tragedie
În fața unei populațiii îndurerate și infuriate de reacția autorităților, premierul premierul grec Alexis Tsipras a anunțat, vineri, că își asumă personal responsabilitatea politică pentru efectele incendiului. “V-am convocat astăzi aici în primul rând pentru a-mi asuma întreaga responsabilitate politică pentru această tragedie, în faţa cabinetului meu şi a poporului grec, a spus șeful executivului de la Atena într-o ședință a guvernului, transmisă în direct de media, informează Agerpres.
Grecii așteaptă explicații pentru modul în care a fost gestionată tragedia, în timp ce autoritățile au anunțat că au identificat persoana care a provocat incendiul.
Uniunea Europeană a reacționat prompt și a atrimis imediat ajutoare și forțe militare pentru a reduce dimensiunile tragediei. Prezent miercuri, la Atena, comisarul european Christos Stylianides, responsabil pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, a declarat: M-am întâlnit cu ministrul (n.r. oridinii publice și protecției civile) Nikos Toskas pentru a face schimb de informații cu privire la cele mai recente evoluții. Am reiterat angajamentul UE de a continua să facă tot ce este necesar pentru a ajuta poporul și autoritățile elene în această situație dramatică.
Suntem împreună cu toții în situația de față. Este o zi de doliu, dar împreună, ca europeni, suntem hotărâți să combatem în mod decisiv aceste incendii. Prin Mecanismul nostru de protecție civilă, am contribuit la mobilizarea avioanelor, vehiculelor, personalului medical și pompierilor. Am mai primit și alte oferte și le mulțumesc tuturor țărilor care au oferit sprijin. Prioritatea trebuie să fie în continuare ajutorarea persoanelor afectate, atâta timp cât este nevoie.
România, ajutor în stingerea incendiului
În Grecia au ajuns, miercuri, două aernoave românești, C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, şi C-130 Hercules, dotată pentru sprijin logistic, au decolat miercuri, cu destinaţia Atena, pentru a acţiona în sprijinul forţelor de intervenţie din Grecia.
Sâmbătă, cele două aeronave s-au întors în țară după ce au efectuat misiuni de stingere a incendiilor. Cele două aeronave militare au fost deservite de un detaşament de aproximativ 20 de militari – piloţi, personal navigant şi personal auxiliar.
Ajutorul Armatei Române a venit în urma solicitării autorităţilor elene transmisă prin portalul informaţional CECIS (Common Emergency Communication and Information System) al Mecanismului de protecţie civilă al UE. Prin acest mecansim, Comisia Europeană cofinanțează costurile de transport pentru asistența furnizată în cadrul programului și totodată pune în legătură autoritățile de protecție civilă din Europa.
Acțiune a aeronavei Forțelor Aeriene Române în Grecia
Alături de #Grecia !
#roaf #Spartan #firefightingPosted by Forţele Aeriene Române on Wednesday, July 25, 2018
Corina Crețu: O rată de co-finanțare de 95% pentru lucrările de reconstrucție
Grecia va continua să beneficieze de ajutor din partea Uniunii, inclusive pentr lucrările de reconstrucție pentru zonele afectate de incendii, a spus comisarul european pentru politică regională Corina Crețu: “În prezent, autoritățile elene fac o estimare a pagubelor cauzate de incendii, în baza căreia vor trimite Comisiei cererea pentru obținerea de fonduri. Imediat ce vom constata îndeplinirea condițiilor necesare pentru utilizarea acestui instrument, suntem gata să facem tot ceea ce este posibil pentru ca o primă tranșă de finanțare să fie plătită cât mai rapid.
În plus, odată ce condițiile de accesare a Fondului de solidaritate sunt îndeplinite, există și posibilitatea ca Grecia să beneficieze de o rată de co-finanțare de 95% pentru lucrările de reconstrucție finanțate prin intermediul politicii de coeziune.
Și, nu în ultimul rând, așa cum le-am transmis premierului Tsipras și ministrului Haritsis, atât eu, cât și serviciile mele suntem pregătiți să modificăm programele operaționale dedicate Greciei, în cadrul politicii de coeziune, în baza unei solicitări din partea autorităților elene. Astfel vom putea redirecționa fonduri europene și către relansarea activității economice în zonele afectate.