Ungaria continuă cu Viktor Orban
Viktor Orban câștigat lejer un nou mandat în fruntea guvernului de la Budapesta, fapt ce sporește îngrijorările privind democrația în centrul și estul Europei.
Lica Manolache, 12.04.2018, 15:33
Opt milioane de cetățeni maghiari erau așteptați duminică să își exprime votul pentru alegerile parlamentare. Prezența la urne a fost masivă, în jurul a 70%, un semn bun pentru opoziție, considerau analiștii, cu câteva ore înainte de închiderera urnelor. Totuși, maghiarii au ales, în cea mai mare parte, să continue cu coaliția lui Viktor Orban, premierul și președintele formațiunii politice FIDESZ (Uniunea Civic Maghiară), partid ce a obținut aproape 50% din voturi.
Peste 380.000 de persoane s-au înscris și în România, pe listele de vot pentru alegerile din statul vecin. De asemenea, duminică au fost deschise secții de votare la ambasada Ungariei de la București, dar și la Consulatele Generale din Miercurea-Ciuc și Cluj-Napoca.
Victoria lui Orban a fost primită de către liderii europeni cu destulă reținere, deși prim-ministrul Ungariei a primit felicitări din toate cancelariile Uniunii. Comisia Europeană a transmis Ungariei să apere valorile europene: “Cetăţenii Ungariei au votat ieri, iar Uniunea Europeană este o uniune a democraţiei şi a valorilor. Preşedintele Juncker şi Comisia consideră că apărarea acestor principii şi valori reprezintă datoria comună a tuturor statelor membre, fără excepţie”, a comunicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
La râdul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut premierului de la Budapesta să aibă un rol constructiv pentru viitorul Uniunii: „În numele Consiliului European, doresc să vă felicit pentru rezultatul din cadrul alegerilor de ieri. Pe durata unui nou mandat de prim-ministru, contez pe faptul că veţi avea un rol constructiv în menţinerea unităţii noastre în cadrul UE. Aştept cu nerăbdare să lucrez din nou cu dumneavostră în cadrul Consiliului European.”
Coaliția lui Viktor Orban pregătește legea Stop Soros
“UE nu este la Bruxelles. UE se află la Berlin, la Budapesta, la Praga şi la Bucureşti”, a declarat premierul Viktor Orban în fața jurnaliștilor, duminică, la ieșirea din secția de votare. Cu o majoritate de două treimi în Parlamentul maghiar, Viktor Orban începe liniștit cel de-al patrulea mandat ca premier. Nici nu s-au stins ecorurile și reacțiile după scrutinul din Ungaria, și purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al Fidesz, Janos Halasz, a anunțat că alianţa de guvernare urmează să adopte legea „Stop Soros”, al cărui scop este să îngrădească activităţile organizaţiilor neguvernamentale promigraţie, informează MTI, citat de Agerpres. “Oamenii au înţeles că acestea erau nişte alegeri decisive. Trebuie să continuăm să luptăm împotriva migraţiei, dar în acelaşi timp viaţa merge înainte, şi vom acţiona pentru a ne asigura că impozitele vor scădea, iar salariile vor creşte”, a spus Halasz.
Toți ochii pe Polonia
Presa europeană reacționat după victoria lui Orban și analizează ce implicații ar putea să aibă modelul politic maghiar asupra altor state din regiune, în special Polonia. Financial Times notează: “În vreme ce aparoape toți cei 28 de membri ai blocului se pot lăuda cu același lucru fără a roși, un putregai antidemocratic s-a instalat la periferia lui. Dacă nu va fi tratată, putreziciunea se va întinde către centru – și ar putea în cele din urmă să distrugă pretenția UE de a fi o comunitate a valorilor. Cel mai evident pericol vine din Ungaria.”
‘Orbanismul’ are efecte și dincolo de aria de influență a Ungariei, un stat cu doar zece milioane de locuitori. Partidul PiS din Polonia, aflat la guvernare, copiază din răsputeri modelul geamănului politic din Ungaria. Cehia și Slovacia își arată deschis simpatia pentru schimbările de sistem practicate în Ungaria. Cele patru țări formează grupul de la Vișegrad și se opun Bruxelles-ului, acuzând UE că domină statele membre”, a publicat Deutsche Welle pe site-ul său.
Frankfurter Allgemeine Zeitung consideră că Orban este mai degrabă un politician abil, decât un inamic al Uniunii Europene: În cazul în care Orban va continua această demonizare, îşi fură el însuşi spaţiul politic pe care şi l-a creat prin atitudinea dură faţă de criza refugiaţilor. Pentru alte ţări, ca Polonia, Ungaria constituie un far după care să se orienteze. De fapt Orban nu este un adversar al UE. El ştie să aprecieze oportunităţile economice ale UE nu doar pentru plăţile de transfer, ci şi pentru pieţele de desfacere.”