Undă verde pentru bugetul UE și planul de redresare
Statele Uniunii Europene au reușit să ajungă la un acord privind bugetul multianual și planul de redresare economică.
Lica Manolache, 12.12.2020, 17:46
Liderii UE, reuniţi în cadrul unui summit, au reușit să obțină un acord privind deblocarea planului de relansare post-Covid (NextGenerationEU) și a bugetului multianual. Pentru punerea în aplicare a celor două finanțări a fost nevoie de un compromisul privind statul de drept care să permită ridicarea veto-urilor ungar şi polonez.
Bugetul UE 2021-2027 în valoare de 1.074 miliarde euro şi planul de relansare post-Covid (750 miliarde euro) au fost adoptate încă din luna iulie, dar au fost blocate de Polonia și Ungaria, care consideră arbitrar de mecanismul propus de Parlamentul European care condiţiona accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Acum putem începe implementarea şi refacerea economiilor noastre. Pachetul nostru major de redresare va duce mai departe strategiile digitale şi ecologice. Unitatea nu e un bun dar, trebuie să lupți pentru ea”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European.
Bugetul pentru 2021, pregătit pentru aprobare
Comisia Europeană a prezentat un al doilea proiect de buget pentru 2021, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, în urma acordului obținut la summit-ul de la Bruxelles. Aprobarea finanțărilor pentru anul următor, prima din cadrul financiar multianual 2021-2027, îi va permite Uniunii să mobilizeze fonduri publice semnificative care să asigure un răspuns continuu la pandemia de coronavirus și la consecințele acesteia, a transmis Executivul european.
Comisarul responsabil pentru buget, Johannes Hahn, a reamintit pașii necesari pentru aprobarea bugetului pentru anul următor:
Salut călduros faptul că ne îndreptăm către finalizarea bugetului UE pentru anul 2021. Odată adoptat, toţi cetăţenii UE vor beneficia de acest buget, care va constitui un sprijin direct pentru redresarea noastră comună, pentru cercetătorii, întreprinderile şi fermierii noştri, dar şi pentru regiuni şi partenerii noştri externi. În etapa următoare, această propunere necesită aprobarea rapidă a Consiliului pentru ca Parlamentul European să voteze cu privire la aceasta în cadrul sesiunii sale plenare din perioada 14-17 decembrie. Acest lucru ar permite intrarea în vigoare a bugetului la 1 ianuarie 2021.”
Iohannis: România este pregătită să folosească aceste fonduri”
Și preşedintele României, Klaus Iohannis, prezent la summit-ul celor 27 de state membre, a salutat deblocarea viitorului buget al Uniunii Europene şi a pachetului de relansare economică:
Acord important astăzi prin deblocarea viitorului buget al Uniunii Europene şi a pachetului de relansare economică. România este pregătită să folosească aceste fonduri pentru reforme şi investiţii în sectoare cheie, în beneficiul tuturor românilor”, a scris şeful statului român pe Twitter.
România va beneficia de 46,7 miliarde de euro din cadrul financiar multianual și de alte 33,5 miliarde sub formă de granturi şi credite prin planul NextGenerationEU.