UE evită scăderea economică, potrivit previziunilor Comisiei
În pofida unui an 2022 marcat de inflație și creșteri ale prețurilor la energie, economia UE va crește în următorii ani, potrivit previziunilor economice de iarnă ale Comisiei Europene.
Lica Manolache, 14.02.2023, 17:59
Comisia Europeană a publicat previziunile economice de iarnă pentru statele membre UE. Pentru anul în curs, cifrele la nivelul Uniunii sunt mai bune decât cele preconizate în toamna lui 2022, mai ales datorită faptului că economia UE a avut o evoluție peste așteptări în al patrulea trimestru al anului trecut. “Rata anuală de creștere pentru 2022 este estimată în prezent la 3,5 % atât pentru UE, cât și pentru zona euro, se arată în comunicatul transmis luni de către Executivul european.
Prețurile în scădere al gazelor și șomajul scăzut, atuuri pentru economia UE
Pentru 2023, Comisia ia în calcul o creștere de 0,8 % în UE și de 0,9 % în zona euro, cu 0,5 și, respectiv, cu 0,6 puncte procentuale peste previziunile din toamnă. Rata de creștere pentru anul următor rămâne la aceleași valori și în previziunile de iarnă: 1,6% pentru UE și 1,5% pentru zona euro.
Ce anume a ajutat spațiul comunitar să evite o posibilă recesiune? Un prim factor este aprovizionarea cu gaze a statelor UE care a cunoscut o diversificare a surselor, iar consumul mai redus a urcat nivelul stocurilor de gaz peste media sezonieră din ultimii ani. Totodată, prețul gazelor naturale a coborât sub valorile înregistrate înainte de invazia rusească din Ucraina. Un alt factor este rata de ocupare a forței de muncă în spațiul comunitar, cu o pondere istorică a șomajului de numai 6,1% până la sfârșitul anului 2022.
Economia UE întâmpină și dificultăți, mai cu seamă din cauza inflației galopante care a atins valori record în 2022. Costurile mari pentru energie și inflația de bază au crescut cheltuielile atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi. După nivelul istoric al inflației de 10,6 % în luna octombrie, Comisia Europeană preconizează că inflația totală va scădea de la 9,2% în 2022 la 6,4% în 2023 și la 2,8% în 2024 la nivel Uniunii, cu procente mai scăzute pentru zona euro (5,6 % în 2023 și 2,5 % în 2024).
Inflația, principala problemă a economiei naționale
În privința României, creșterea economică se va reduce în acest an la 2,5%, din cauza inflației încă ridicate, a condițiilor stricte de finanțare și a încetinirii ritmului de creștere a celorlalte economii din UE. Reducerea inflației, scăderea ratelor dobânzilor și al îmbunătățirea perspectivelor externe vor duce la o creștere cu 3% a PIB-ului real al României în 2024, potrivit acelorași previziuni comunicate de către Comisia Europeană.
Inflația s-a situat la o cotă anuală de 12% în 2022, iar pentru următorii doi ani se estimează o rată medie anuală de 9,7% în 2023, urmând să coboare la 5,5% în 2024, ca urmare a extinderii plafonării prețurilor la energie, a scăderii prețurilor materiilor prime și a producerii unor efecte de bază, a mai comunicat Executivul european.