UE, aproape de un acord cu China pentru importul de vehicule electrice
Uniunea Europeană și China sunt aproape de o soluție pentru importurile de vehicule electrice, taxate în prezent cu până la 45% din valoare de către blocul comunitar.
Lica Manolache, 23.11.2024, 23:14
Uniunea Europeană şi China ar putea ajunge la un acord privind importurile de autovehicule electrice. Anunțul a venit sâmbătă din partea Bernd Lange, președintelui Comitetului pentru Comerţ al Parlamentului European.
„China s-ar putea angaja să ofere maşini electrice în UE la un preţ minim. Aceasta ar elimina denaturarea concurenţei prind subvenţii incorecte, motivul introducerii taxelor vamale suplimentare”, a declarat eurodeputatul Lange pentru unmpost de televizune german, potrivit Reuters.
La finalul lunii octombrie, Comisia Europeană a anunţat decizia de a impune taxe vamale suplimentare de până la 45,3% la importurile de vehicule electrice din China. Executivul european a subliniat că tarifele pentru aceste prin tarifele sunt necesare pentru a contracara unele subvenţii neloiale, inclusiv finanţări şi granturi preferenţiale, precum şi terenuri, baterii şi materii prime la preţuri sub piaţă.
Importul de vehicule electrice din China și alte țări din afara spațiului comunitar a afectat puternic producătorii auto europeni. Ponderea mărcilor chineze a crescut la 8% în 2024, față de sub 1% în 2019, și ar putea ajunge la 15% până în 2025.
În pofida grevelor anunțate de sindicate, grupul Volkswagen a spus că nu renunță la planurile sale privind închiderile de fabrici în Germania. Producătorul german a mai precizat că ia în calcul noi concedieri pe lângă pensionările anticupate.
Guvernul de la Beijing a reacționat la decizia UE despre care a spus că va afecta comerţul dintre cele două părți și va întârzia tranziția blocului comunitar spre o energie sustenabilă. Taxele impuse de UE ar afecta și „eforturile globale comune de a gestiona schimbările climatice”, a mai transmis ministerul comerţului chinez.
Ca răspuns, China a demarat o anchetă ce vizează subvențiile pentru produsele lactate importante din Uniunea Europeană. Solicitarea de a demara o investigație a venit din partea China Dairy Association şi China Dairy Industry Association, în numele industriei locale de lactate, iar ancheta este așteptată să se încheie în decurs de 12 luni.
Vineri, Beijingul a decis să extindă investigația pentru a include programele de subvenții ale UE, precum şi cele din Danemarca, Franţa, Italia şi Țările de Jos, se arată într-un comunicat al Ministerului Comerțului, publicat vineri, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.
Investigația se extinde asupra unor programe precum promoțiile agricole, asigurările și subvențiile pentru investiții. Potrivit datelor vamale chineze, Uniunea Europeană este al doilea furnizor de produse lactate al Chinei, după Noua Zeelandă. Ministerul Comerțului din China a afirmat că UE și guvernele statelor membre au acordat alte 13 subvenții industriei europene de lactate.
Analiștii consideră că această investigație reflectă intenția Beijingului de a răspunde suprataxelor impuse de Bruxelles vehiculelor electrice din China, produsele agricole și alimentare fiind adesea folosite ca ținte în disputele comerciale.