Ucraina, principala temă a liderilor UE de Ziua Europei
Ziua Europei, sărbătorită la 9 mai, a fost marcată de noi decizii în sprijinul Ucraina și prin vizita șefei Comisiei Europene la Kiev.
Lica Manolache, 10.05.2023, 13:46
La 73 de ani de la Declarația Schuman”, cea care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput, Ziua Europei a fost marcată de oficialii europeni prin mesaje de susținere a Ucrainei, aflată de peste an într-un război de agresiune declanșat de Rusia.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mers cu această ocazie la Kiev unde s-a întâlnit cu șeful de stat ucrainean Volodimir Zelenski. Șefa Executivului comunitar a reafirmat sprijinul UE pentru Ucraina și a lăudat curajul cu care poporul ucrainean luptă pentru “idealurile Europei”.
În Rusia, Putin și regimul său au distrus aceste valori. Iar acum încearcă să le distrugă aici, în Ucraina, pentru că se tem de succesul pe care îl reprezentați și de exemplul pe care îl arătați. Și le este teamă de drumul vostru spre Uniunea Europeană”, a mai spus Ursula von der Leyen.
La rândul său, Zelenski a cerut accelerarea procedurilor pentru începerea negocierilor de aderare la spațiul comunitar, Ucraina fiind condiționată de în stadiu incipient finalizarea unei serii de reforme care cuprind, printre altele, lupta împotriva corupției și protecția minorităților naționale. “A sosit de mult timpul să înlăturăm această incertitudine politică artificială în relațiile dintre Ucraina şi UE. A sosit momentul să luăm o decizie pozitivă cu privire la deschiderea negocierilor de aderare”, a spus acesta.
Totodată, liderul de la Kiev a cerut de Uniunii să accelereze livrarea de muniții de artilerie, mulțumind Urusulei von der Leyen pentru decizia de a furniza un milion de obuze armatei ucrainene: “Am discutat problema-cheie: viteza de aprovizionare şi de livrare a acestor muniţii. Avem nevoie deja de acestea pe câmpul de luptă, a adăugat el.”
La întoarcerea din capitala Ucrainei, șefa Comisiei a afirmat că Executivul european vrea să întrerupă comerţul cu mărfuri dintre statele membre şi Rusia care sosesc prin ţări non-UE, după ce a constatat o creştere a unor „fluxuri comerciale extrem de neobișnuite”, notează Agerpres. Kazahstan, Armenia şi Emiratele Arabe Unite sunt statele prin care sunt eludate sancțiunile impuse Rusiei, potrivit unor surse ale oficialilor europeni.
Conferința de presă susținută de Ursula von der Leyen și Volodomir Zelenski după întânirea de la Kiev (video în limba engleză)
Războiul din Ucraina a fost principala temă și în forul legislativ european care a organizat dezbaterea ”Aceasta este Europa”, iar printre invitați s-a a aflat și cancelarul german, Olaf Scholz:
„La 2.200 de km la nord-est de aici, Putin îşi scoate astăzi la paradă soldaţii, tancurile şi rachetele. Nu trebuie să fim intimidaţi de astfel de jocuri de putere! Să rămânem constanţi în sprijinul pentru Ucraina, oricât ar dura!”, a declarat Scholz în cadrul reuniunii de la Strasbourg.
Cancelarul german a mai cerut în discursul său ca statele UE să sporească eforturile pentru achiziţia în comun de muniţii pentru forţele ucrainene.
De altfel, în aceeași zi, eurodeputații și-au dat votul pentru a da curs de urgență propunerea de regulament al UE privind sprijinirea producției de muniții (ASAP), depusă de Comisia Europeană la 3 mai. Astfel, forul legislativ european va numi o echipă de negociere și va supune la vot în plen proiectul legislativ în cadrul următoarei sesiuni plenare, care va avea loc în perioada 31 mai – 1 iunie la Bruxelles, după cum a comunicat Parlamentul European. Votul va fi urmat negocierile cu Consiliul pentru acorul potic care, odată obținut, va fi votat în plenul PE în luna iulie.
Arborarea drapelului Ucrainei în fața sediului Comisiei Europene din Bruxelles